BIM ger dig hur många möjligheter som helst – NBI/Handelsakademin
Bygg & AnläggningGöteborgInspirationProgramStuderande

BIM ger dig hur många möjligheter som helst

Av 22 februari, 2022april 29th, 2024No Comments

Det byggs som aldrig förr. Nya bostadsområden växer fram och städerna förtätas. Många stora infrastrukturprojekt, till exempel Västlänken, sysselsätter enormt många människor under lång tid. Men ny teknik vinner mark och nu behövs nya medarbetare inom bygg som behärskar den nya tekniken.

En ny teknik heter BIM, och en som tror på BIM heter Ahmed Jaff, och han kollade upp BIM innan han sökte till utbildningen.

– Jag har alltid haft ett intresse för anläggning – det behövs överallt och är grunden till allt. Om inte anläggningsingenjören gör sitt jobb, kan inte byggnadsingenjören göra sitt. Det är som en lång kedja där alla är beroende av varandra och bidrar med sin del till helheten, förklarar Ahmed Jaff, som har gått första året på YH-utbildningen till Anläggningsingenjör med BIM-kompetens. Jag ville läsa något med anläggning men med något extra, jag ville ha stor valmöjlighet. Då hittade jag den här utbildningen och med BIM i bagaget finns det hur många möjligheter som helst.

Vad vet du om BIM nu efter ditt första år?

– Det är ett verktyg som samlar information på ett väldigt effektivt sätt så att alla kan dela samma information. Och det finns många olika sätt och områden att använda BIM, till exempel i jobb med broar, infrastruktur, vägar, modellering – allt har med BIM att göra. Jag blir sällan uttråkad, men när jag blir det kollar jag vilka BIM-jobb och anläggningsjobb som finns ute, och det finns massor med jobb! Framförallt så länge västlänken byggs.

Vad har varit roligast under första året, tycker du?

– Allt har varit intressant! Vi har bra utbildningsledare och det är en bra klass med fina människor. Jag har känt mig trygg, det har inte varit några konstigheter, alla har varit väldigt hjälpsamma. Vi är ett gott gäng, och ingen känner sig utanför. Vi äter lunch tillsammans alla, finns det inte plats, så gör vi plats. Jag är väldigt nöjd med utbildningen – alla är nöjda!

Berätta om dig själv – vad gjorde du tidigare?

– Jag jobbade i industrin, som truckförare på Volvo, innan det som montör. Men det blev tråkigt i bilindustrin efter sex år. Jag behövde nya utmaningar och fick inga av företaget, så jag bestämde mig för att plugga vidare. Jag kollade upp vad BIM är och insåg hur varierande det är. Passar inte yrket, så är jag inte fast, då har jag massor att välja på – koordinator, projektledare, BIM-samordnare.

Har det varit jobbigt med corona?

– Jag har inte haft några problem att plugga hemifrån. Mitt i en kurs fick vi gå hem, och många tyckte kanske att det blev svårt med projektarbetet. Men jag hittade alltid en lösning, jag kunde till exempel gå in i nån BIM-grupp på nätet och ställa frågor. Det gick bra till slut och alla blev godkända.

Andelen kvinnliga ingenjörer i Sverige är fortfarande låg, bara 25-30% och många krafter jobbar för att se fler kvinnor välja ingenjörsyrket. Hur många är tjejer i din klass?

– Ungefär hälften är tjejer, faktiskt. Tjejerna sökte just BIM och kanske inte var så attraherade av att bli ingenjörer.

Vad hade du för tankar inför dina studier?

– Det var spännande, jag var lite nervös. Det var länge sen jag tog studenten. Jag skulle träffa nya människor. Hur kommer de att ta emot mig?, tänkte jag. Kommer jag att trivas? Det var många frågetecken. Men jag hälsade på alla och presenterade mig, och i vår klass gick det väldigt fort. Tillämpad matte var vår första kurs och vi hjälptes alla åt direkt. Alla var jätteengagerade. Vi började äta tillsammans, promenera, det blev en kaffe eller en bärs. Vi har inte haft några som helst konflikter.

Vilka är dina bästa tips till någon som funderar på att gå samma utbildning som du?

– Alla utbildningar i Sverige är bra, det handlar bara om att ha intresse. Så länge du har det är utbildningen inte svår, men har du inte det, blir det omöjligt. Är du intresserad av BIM, läs till Anläggningsingenjör. Utbildningsledaren och Handelsakademin är bra! Vill du jobba inom BIM kommer du inte att vara arbetslös. Kollar man på statistik på nätet finns det få utbildade och väldigt många jobb. Gå in Framtid.se och läs om möjligheterna med BIM. Är du intresserad, fråga, maila, var inte blyg! Gå på möten, ring utbildningsledaren, ställ frågor, bilda dig en uppfattning eller fråga om du kan få prata med en elev om hur det är. Man ska inte skämmas, det är då det går fel. Lyssna på BIM-podden, ladda ner en testversion av BIM och testa dig fram.

Jag är verkligen nöjd som elev på skolan! Sättet som ni välkomnar en elev är unikt och här finns ingen som försöker sänka någon annan. Klarar du inte en kurs, kan du ta igen det senare. Handelsakademin som helhet är fantastiskt när det gäller kontakten med de studerande – alla är väldigt trevliga och det är skön stämning. Det är roligt att gå till skolan! Det var inte lika roligt i gymnasiet.

Tack, Ahmed och lycka till med nästa år i din sköna klass!

Läs mer om Anläggningsingenjör med BIM-kompetens här