Vill du arbeta med att vårda och utveckla kundrelationer för att skapa affärsnytta, som i sin tur leder till lönsamma affärer? Efter utbildningen kan du kvalificera dig för jobb som t ex företagssäljare, key account manager och säljledare.

Ort & kursstart
  • Växjö & Halmstad (Satelit) 2023-08-21
Ansökan öppnar
  • december
Omfattning
  • 80 veckor, YH-examen
Avgifter
  • Utbildningen är avgiftsfri. Kostnad för litteratur kan tillkomma
  • Berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN
  • Berättigar till omställningsstudiestöd. Ansök hos CSN

Som säljare B2B (business-to-business) arbetar du med att sälja produkter eller tjänster till andra företag. Du är ansvarig för att bygga och upprätthålla relationer med nyckelkunder och partners, identifiera nya affärsmöjligheter och se till att kundens behov tillgodoses. Säljare B2B spelar en avgörande roll för att hjälpa företag att öka intäkterna, utöka sin kundbas samt skapa lönsamma affärer.

Det pågår en tydlig förflyttning mot digitalisering och automatisering, vilket förändrar säljlandskapet och gör säljprocesserna mer avancerade. Det blir svårare men samtidigt alltmer viktigt att förstå kundernas affärsprocesser och vad som påverkar den. Smarta tekniska verktyg och t ex online-marknadsföring har blivit en självklar del av säljyrket.

Som säljare B2B är du med i hela processen, från första införsäljningsmöte, beställning, till leverans och uppföljning. En säljare B2B är påläst om kundens behov och förväntningar för att lyckas. Den ekonomiska kompetensen är väsentlig eftersom en säljare B2B hanterar omfattande avtal med betydande belopp. Ekonomisk kompetens är också viktig för att skapa lönsamma affärer för både kund och säljande företag.

Genom utbildningen Säljare B2B får du kunskaper för att förstå både affärer och människor, så att du kan utveckla starka relationer som leder till framgång. Du får också möjlighet att utveckla din egen personliga säljstil och förmåga att driva en affär till avslut.

Yrkesroller efter utbildningen

– Säljare B2B
– Företagssäljare
– Account Manager
– Key Account Manager
– Säljledare

Dina möjligheter till jobb

Behovet av säljare B2B är stort i många branscher och över hela landet. Branscher som ofta har hög efterfrågan på säljare B2B inkluderar teknologi, programvaror, konsulttjänster, IT-tjänster, industriutrustning, logistik och marknadsföring. Eftersom dessa branscher växer och utvecklas finns det en ständig efterfrågan på säljare B2B.

Utbildningsform

I undervisningen blandar vi nätbaserat lärande med lärande i klassrum och lärande i arbete.

Detta är en heltidsutbildning som kräver din närvaro vid schemalagd undervisning på skolan och online, 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp och kan själv planera din tid. Under lärande i arbete, LiA, följer du de arbetstider som gäller på företaget. Antalet schemalagda dagar kan variera något mellan kurserna.

Genom satellitformatet kommer du delta i lärarledda lektioner varannan vecka på din ort och varannan vecka via direktsänd videolänk från den andra orten.

Examen
Yrkeshögskoleexamen, 400 Yh-poäng
Studieform
80 veckor/2 år. Detta är en heltidsutbildning på dagtid som kräver din närvaro vid schemalagd undervisning 2-3 dagar i veckan. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget. Genom satellitformatet kommer du delta i lärarledda lektioner varannan vecka på din ort och varannan vecka via direktsänd videolänk från den andra orten.
Lärande i arbete (LIA)
Totalt 24 v under två perioder; 10 + 14 veckor.
Grundläggande behörighet och särskilda förkunskaper
Gymnasieexamen samt lägst betyg E i svenska 1/A eller svenska som andraspråk 1.
Urval
Vid många sökande görs ett urval utifrån särskilt prov i svenska, engelska, matematik och Excel.
Övrigt
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel CSN.

24 v värdefull praktik på företag (LiA)

Genom dina praktikperioder ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.

Du kan göra din LiA på vilken ort du vill, även utomlands, så länge uppgifterna är i linje med kursplanen och det finns en engagerad handledare som vet vad det innebär. Din utbildningsledare kommer att ha kontakt med handledaren i företaget och gör vanligtvis ett besök på ditt LiA-företag.

Under lärande i arbete (LIA) följer du de arbetstider som gäller på praktikföretaget.

Några av våra partnerföretag:

Derome AB, Kinnarps, Electrolux Professional, Eleiko Group, FSK Group, Swepart Transmission, Visma SpCs, ComWise, GFB Holding, SIA Glass, Sendify, Delecsys, Jefferson Wells, Kalmar Cargotec Sweden, Lindab, Postnord TLP, Heléns Rör, Strandmöllen, AJ Produkter, Input Interiör, Lohilo Foods, Solar Sverige, Estrella mfl.

Kurser Poäng
Affärsekonomi 25
Affärsengelska 20
Affärsjuridik 20
Affärskommunikation 15
Customer Relationship Management (CRM) 20
Digital – Social försäljning 20
Projektledning 15
Key Account Management 20
Komplex försäljning 20
LiA 1 50
LiA 2 70
Marketing Automation 20
Offentlig Upphandling 15
Operativ marknadsföring 15
Personlig försäljning 25
Examensarbete 30
Totalt 400

Ansökan stängd

Anmäl intresse, så får du mail från oss när vi öppnar ansökan inför nästa start

Intresseanmälan - Säljare B2B

Ansökan - såhär går det till

Ansökan görs i yh-antagning.se. När du skickat in dina ansökningshandlingar guidar vi dig vidare genom processen.

Behörighetsprov i Matematik 2/B

Saknar du betyg i Matematik 2/B men anser att du har grundläggande kunskaper i Matematik? Då kan vi erbjuda dig att ta ett behörighetsprov för att styrka din behörighet.

Såhär kan vi hjälpa dig

Såhär kan vi hjälpa dig inför och under utbildningen.

Intresseanmälan

Håll dig uppdaterad och missa inga datum! Skriv upp dig på en intresseanmälan för att säkra att du får den senaste informationen om kommande starter, nya utbildningar och annan information inför ditt kommande YH-val

Bli företagspartner

Läs mer om Lärande i Arbete (LiA) och hur ert företag kan vara med och säkra morgondagens kompetens.

Kontaktpersoner

Helené Selstam

Utbildningsledare Växjö

Sandra Kellander

Utbildningsledare Växjö

“En allt större del av säljarbetet sker idag digitalt och en säljare måste behärska de olika digitala verktygen som finns för att möta kunden i olika digitala möten”

Maria SvedbergRekryterare, Jefferson Wells

“Det är ofta som en LIA-praktik övergår i anställning hos oss. Det är en bra rekryteringsväg”

Jörgen AnderssonFörsäljningschef, Electrolux Professional AB

“Vi har ett ständigt behov av att ersätta och nyrekrytera säljare och sätter stort värde på att det anordnas Yh-utbildningar Säljare B2B i vårt närområde.”

Niclas SjöstedtSenior Key Account Manager, Strandmöllen AB