Från gruvan i Kiruna till Anläggningsingenjör i Luleå – NBI/Handelsakademin
Bygg & AnläggningInspirationLuleåProgramStuderande

Från gruvan i Kiruna till Anläggningsingenjör i Luleå

Av 19 april, 2024april 29th, 2024No Comments

Rickard läser första året till Anläggningsingenjör med BIM-kompetens i Luleå. Han ska snart ut på en av flera praktikperioder, när han får känna på hur det är att jobba på riktigt i yrket. Han får lära av proffs och kan knyta kontakter. Det gör att 9 av 10 som går ett tvåårigt YH program har jobb inom ett år efter examen.

Funderade du nånsin på att gå på universitet/högskola istället?

– Nej, det tar för lång tid.

Berätta lite om dig själv!

– Jag är från Pajala från början, men nu bor vi utanför Luleå. Jag har bott i Kiruna länge och jobbade i gruvan som mekaniker, det var kul. Men efter att ha jobbat nio år under jord, flyttade vi ner till kusten. Jag är gift och har tre flickor, vår äldsta är 10 år och den yngsta är sju. Min fru utbildade sig till byggnadsingenjör genom en yh-utbildning, och det fick mig mer intresserad. Nu jobbar hon som projektledare inom bygg.

Hur har vintern varit däruppe hos er?

– Vi har ju rejäla vintrar med mycket snö, och i år var det nog 41 grader som kallast. På sommaren har vi riktigt varmt, sommaren är bättre här.

“Frun bygger och jag gör markarbetena som inte syns.”

Varför valde du att gå ett yh-program? Kände du till YH sen tidigare?

– Man har inte hört så mycket om YH. Men min fru började studera till Byggnadsingenjör hos er när vi flyttade ner 2020. Hon gick en tvåårig yh-utbildning då hos er och fick jobb direkt. Det var anledning till att jag började läsa. Tiden gick ju rätt fort från start till det att hon var färdig.

Vad fick dig att intresserad av att läsa till Anläggningsingenjör?

– Jag kan ju inte jobba med samma som frun. Nej, skämt åsido. Jag var ju mekaniker och jobbade med alla olika material som finns i berg, jag har skruvat i tunga maskiner, som ju också förekommer mycket i anläggningsbranschen. Och nu är jag på andra sidan, och det är lite kul. Man vet att det är ett stort jobb redan innan man börjar gräva – jag gör markarbetena som inte syns innan man kan börja gräva. Det kändes som att behovet fanns häruppe.

Tid över för träning

Hur ofta i skolan och hur mycket är på distans?

– Oftast är vi i skolan en dag i veckan, ibland två. Sen har vi resten på distans, till exempel distansundervisning på Teams och så eget arbete. Det finns tid över till att träna på dagstid, så att inte familjen drabbas. Vi är en ganska liten klass, och jag tycker vi har fått en fin sammanhållning. Vi kan lätt justera tider och för lärarna funkar det bra. Det är en lagom nivå och en bra grupp.

Hur mycket tid behöver du lägga på studier i veckan?

– Vissa kurser är lite mer, andra lite mindre. Det är 16 lärarledda timmar i veckan och lika mycket till, så tiden räcker till.

Inte svårt att hitta praktikplats

Vad har varit mest intressant hittills?

– När man har en bakgrund som mekaniker och jobbar mycket själv, var det ganska kul med projektledning och kommunikation. Vi hade CAD-kurs också och fick projektera fram ett bostadsområde med allt som finns där, det gillade jag.

Har utbildningen motsvarat dina förväntningar?

– Ja, absolut.

Vad ligger framför dig nu?

– Jag ska prova på praktiken nu om två veckor. Jag börjar 8 april och kör fram till sommaren.

Var det svårt att få en LiA-plats?

– Nej, det var inte svårt. Jag sökte till två eller tre företag och fick napp direkt.

Hur gjorde du?

– Jag sökte på entreprenad- och konsultföretag i Luleå med omnejd, jag har inte funderat så mycket på vilken sida jag vill jobba på. Nu ska jag jobba hos en anläggningskonsult och ser fram emot att få prova på så mycket som möjligt. Det verkar vara att företag som haft praktikanter tidigare, så det blir nog bra. I sommar ska jag vara hos en entreprenör.

Vad skulle du säga till nån som funderar på att gå Anläggningsingenjör med BIM?

– Gör det! Det finns ett behov av oss i branschen. Alla mina klasskompisar har fått praktikplats inom olika områden. Har man som jag jobbat i 12 år, vill man prova nåt nytt, byta bransch, då är det perfekt. Och är man intresserad av att projektera järnväg, kan man projektera den 15 år i förväg. Trafikverket är största kunden inom anläggning, och där tar det tid.