Vill du jobba med att programmera och designa för webben? Utbildningen till Backend Developer dig kompetens att ansvara för teknik och programmering på serversidan och arbeta som Backend Developer och webbprogrammerare.

Ort
  • Göteborg
Start
  • Ingen planerad start hösten 2023
Omfattning
  • 80 veckor, YH-examen
Avgifter
  • Utbildningen är avgiftsfri. Kostnad för litteratur kan tillkomma
  • Berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN
  • Berättigar till omställningsstudiestöd. Ansök hos CSN

Som Backend Developer har du en avgörande roll i ett team av webbutvecklare. Backend är en kombination av teknik och programmering som körs i bakgrunden och som interagerar med webbutvecklarens kod. Ditt jobb lägger grunden för att dina Frontend-kollegor ska kunna koda snabbladdade, användarvänliga och responsiva webbsidor.

Backend utvecklare ansvarar för teknik och programmering på serversidan, medan Frontend utvecklaren programmerar på klientsidan. En Fullstack utvecklare kan skriva kod för båda.

Medan Frontend jobbar främst i JavaScript, HTML och CSS har du som Backend många fler språk till ditt förfogande. I den här utbildningen får du bland annat lära dig ASP.NET MVC, C#, GIT, SQL – Azure, WEB.API.

Yrkesroller efter utbildningen

– Backend Developer
– Backend utvecklare
– Webbutvecklare Backend
– Webbprogrammerare
– Java-utvecklare

Dina möjligheter till jobb

Dina chanser att få jobb är extremt goda. För många branscher är det helt avgörande att hitta nya medarbetare med IT-kompetens och IT-branschen behöver anställa 70.000 personer till 2022.

Utbildningsform

Vår undervisningsform är en mix av nätbaserat lärande, lärande i klassrum och lärande i arbete. Utbildningen är en heltidsutbildning med lärarledda lektioner online och fysiska träffar, självstudier, grupp- och projektarbeten samt lärande i arbete (LiA) ute på företag. I alla kursen utom LiA, kommer du som regel att ha 2-3 schemalagda dagar per vecka som är en blandning av undervisning online och på skolan. Övriga dagar ägnar du åt självstudier, då du själv kan planera din tid. Antalet schemalagda dagar kan variera något mellan kurserna.

Examen
Yrkeshögskoleexamen 400 Yh-poäng
Studieform
80 veckor/2 år. Detta är en heltidsutbildning på dagtid som kräver din närvaro vid schemalagd undervisning på skolan och online, 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget
Lärande i arbete (LIA)
Totalt 24 v i 2 perioder à 12 v
Grundläggande behörighet och särskilda förkunskaper
Gymnasieexamen samt lägst betyg E i Programmering 1/A eller motsvarande kunskaper. Vi erbjuder avgiftsfria förberedande kurser i programmering 1/A.
Urval
Vid många sökande görs ett urval utifrån särskilt prov i datorkunskap och programmering samt logik.
Övrigt
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel CSN samt berättigar till omställningsstudiestöd.

24 v värdefull praktik på företag (LiA)

Genom dina praktikperioder (2×12 veckor) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.

Du kan göra din LiA på vilken ort du vill, även utomlands, så länge uppgifterna är i linje med kursplanen och det finns en engagerad handledare som vet vad det innebär. Din utbildningsledare kommer att ha kontakt med handledaren i företaget och gör vanligtvis ett besök på ditt LiA-företag.

Under lärande i arbete (LIA) följer du de arbetstider som gäller på praktikföretaget.

Några av våra partnerföretag:

Semcon, Bizpart, Cilbuper, Solid Beans, Fiwe, Know IT.

Kurser Poäng
C# grund 60
Agila metoder 20
Databaser SQL 30
C# fortsättning 60
API 30
Kvalitativ utveckling 25
Webbsäkerhet 25
LiA 1 60
Examensarbete 30
LiA 2 60
TOTALT 400

Besked om start i januari 2023

Anmäl intresse, så får du mail från oss när vi öppnar ansökan inför nästa start.

Ansökan - såhär går det till

Ansökan görs i yh-antagning.se. När du skickat in dina ansökningshandlingar guidar vi dig vidare genom processen.

Såhär kan vi hjälpa dig

Såhär kan vi hjälpa dig inför och under utbildningen.

Behörighetskurs i Programmering 1

Om du har alla förkunskaper som krävs utom programmering 1, kan du gå en förberedande kurs hos oss under våren. Läs mer om våra förberedande kurser i programmering 1 här!

Intresseanmälan

Håll dig uppdaterad och missa inga datum! Skriv upp dig på en intresseanmälan för att säkra att du får den senaste informationen om kommande starter, nya utbildningar och annan information inför ditt kommande YH-val

Bli företagspartner

Läs mer om Lärande i Arbete (LiA) och hur ert företag kan vara med och säkra morgondagens kompetens.

Kontaktpersoner

Zuzana Polievka

Utbildningsledare Göteborg

“Jag tror det är problemlösningen som lockar. Det är jätteroligt att sitta med andra och diskutera och bolla hur man ska lösa och tackla problem, känslan när man väl löser det är helt obeskrivlig. Sen tror jag på IT – jag tror det är nyttigt att kunna nu och i framtiden.”

Elizaläser till Backend

“Har du någonsin hört, att när man studerar statsvetenskap så blir man inget och allt. Samma sak gäller på både gott och ont, utvecklare och techies. Men, vad du bestämmer dig för att bygga beror helt och hållet på vad du är passionerad av.”

Agnes BillgrenAffärsutvecklare på Extrapreneur