Vad kan du förvänta dig av techvärlden? – NBI/Handelsakademin
Inspiration

Vad kan du förvänta dig av techvärlden?

Av 24 februari, 2022februari 27th, 2024No Comments

Vad händer om ett par år när du sticker ut huvudet från skolans dörrar som färdigutbildad inom utveckling, AI-programmering eller någon av våra andra lite mer svårdefinierade utbildningar?

Har du någonsin hört, att när man studerar statsvetenskap så blir man inget och allt. Samma sak gäller på både gott och ont, utvecklare och techies. Du får komponenter med dig från utbildningen, ett programmeringsspråk, ett sätt att adressera problem på, ett nätverk, eller en plan. Men, vad du bestämmer dig för att bygga beror helt och hållet på vad du är passionerad av.

Misstaget många gör är att de väljer en utbildning de redan känner till och lämnar det okända, okänt. ”Jag är inte en sån där datanörd” har jag hört så många gånger att jag inte kan räkna. Sanningen är att du kanske absolut är en datanörd! – Vad nu än det betyder. Oavsett vad du tycker om, och vad du än drivs av kan du använda tech för att uppnå det!

Tricket är att försöka röra sig mot ett mål du verkligen vill uppnå. Något du vill så mycket att du glömmer att både äta och sova (fast försök att inte glömma att vare sig äta eller sova).

För många är det själva kodandet, kul! För andra är det förmågan att själv kunna bygga en produkt och se den fungera, kalas! För vissa är det vad produkten kan göra. Du kanske kommer utveckla nästa självkörande bil. Du kanske kommer designa en kampanj som ska lysa upp Times Square i New York. Eller så kanske du är den som löser en algoritm som gör att vi till slut kan identifiera cancerceller ett knapptryck senare.

Ta en minut och tänk på något som får ditt hjärta att bulta lite extra, är du säker att du inte kan använda tech för att nå dit du vill? För 60 år sedan var den enda existerande datorn större än ditt vardagsrum och användes endast för att göra uträkningar, idag får datorn plats i din hand och uträkningarna gör du på en liten app i den datorn. Möjligheterna är oändliga.

Om du alltid sett små problem i vardagen och tänkt ”men… varför gör vi inte bara så här” så tror jag att du är en ’klass A’ problemlösare. Och att låta en problemlösare gå runt utan tillhörande tekniska kunskaper är som om vi låtit Amelia Earhart flyga över atlanten utan ett flygplan. Något komiskt, men totalt onödigt.

Så, ta mitt råd och utrusta dig med den verktygslåda du behöver för att förverkliga dina mål. Helst idag. Men, i morgon går bra det med.

Agnes Billgren

Agnes arbetar på Extrapreneur i Malmö, ett bolag som ständigt har örat mot marken och har därför en god uppfattning om var IT-branschen är idag och vart den är på väg. Agnes är dessutom engagerad i olika techprojekt i regionen så som tjejer som kodar och håller även föreläsningar i karriärstrategi för utvecklare. Hon själv har kodning som hobby, men har valt utvecklare framför utveckling som arbete.