Inköp & Supply Management

Vill du jobba som inköpare och hjälpa företag göra kostnadseffektiva mer hållbara inköp? Utbildningen Inköp & Supply Management förbereder dig för yrkesrollen som inköpare.

Ort & kursstart
  • Göteborg 2022-08-22
  • Växjö 2022-08-22
  • Luleå 2022-08-22
  • Malmö, ingen start 2022
Sen anmälan
  • t.om 21 augusti
Längd
  • 85 veckor, YH-examen
Studiestöd
  • CSN-berättigad
  • Avgiftsfri utbildning

Alla företag och offentliga arbetsgivare (kommuner, landsting, myndigheter) sysslar med inköp. I stora företag och organisationer sker det via hela inköpsavdelningar. I mindre verksamheter finns kanske bara några enstaka inköpare eller roller som kombinerar inköp med något annat.

Din roll som inköpare är att skapa struktur för hur inköpen ska ske för att undvika onödiga kostnader vid oplanerade köp. Inköp & Supply Management ger dig kompetens att arbeta som inköpare på operativ eller strategisk nivå. Dina första jobb kanske är inköpsassistent.

En operativ inköpares roll består främst av orderläggning, leveransbevakning, reklamationer och uppföljning. En strategisk inköpare arbetar med ett mer långsiktigt perspektiv. Det kan t ex vara att skapa en leverantörsportfölj med utvalda företag som lämpliga leverantörer utifrån aspekter som garantier, ledtider, produktionsmetoder och kvalitet.

Yrkesroller efter utbildningen

– Inköpare/Inköpsassistent
– Kategoriansvarig
– Upphandlare
– Projektinköpare

Dina möjligheter till jobb

Under senare år har det skett en professionalisering av inköpsyrket och som inköpare kan du ha en viktig roll i företagets ekonomi och framgång. I det offentliga har det blivit mer fokus på korrekt upphandling, via de regler som finns.

Utbildningsform

I undervisningen blandar vi nätbaserat lärande med lärande i klassrum och lärande i arbete. Detta är en heltidsutbildning som kräver din närvaro vid schemalagd undervisning på skolan och online, 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp och kan själv planera din tid. Under lärande i arbete, LiA, följer du de arbetstider som gäller på företaget. Antalet schemalagda dagar kan variera något mellan kurserna.

Examen
Yrkeshögskoleexamen, 425 Yh-poäng
Studieform
Heltid dagtid, 85 veckor/2 år. Platsbunden i Göteborg, Malmö, Luleå eller Växjö. Vi genomför våra utbildningar genom en mix av nätbaserat lärande, lärande i våra lokaler och lärande i arbete
Lärande i arbete (LIA)
Totalt 27 v. I Malmö 3 perioder à 9 v, övriga orter 2 perioder, 12+15 v
Grundläggande behörighet och särskilda förkunskaper
Gymnasieexamen samt lägst betyg E i engelska 6, lägst E i matematik 2, lägst E i svenska 2.
Urval
Vid många sökande görs ett urval utifrån särskilt prov i svenska, engelska, matematik och Excel. Gymnasieprogrammen Ekonomi-, Handel och administrations- och Teknik ger extra urvalspoäng
Övrigt
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel CSN

27 v värdefull praktik på företag (LiA)

Genom dina praktikperioder ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.

Du kan göra din LiA på vilken ort du vill, även utomlands, så länge uppgifterna är i linje med kursplanen och det finns en engagerad handledare som vet vad det innebär. Din utbildningsledare kommer att ha kontakt med handledaren i företaget och gör vanligtvis ett besök på ditt LiA-företag.

Under lärande i arbete (LIA) följer du de arbetstider som gäller på praktikföretaget.

Några av våra partnerföretag:

Volvo CE, Getinge, Svenssons i Lammhult, Skanska Hus, Ikea Components, Anebyhus, BK Produkter, Xllnc Nordic, Holtab, Swepac, Duni, Akzo Nobel, Primetail, Panduro Hobby, Berendsen, Brio, Safegate, SCA, Smurfit Kappa, Laitis, Boliden Group, Pite Energi, BDX, Ghost Competence, Vagabond, Ecenea, ICA Special, Nelly, Gustav Fagerbergs, Sportlala, Jollyroom

Affärsjuridik 20
Affärsförhandling 15
Examensarbete 20
Företagsekonomi 20
Hållbara inköp 15
Introduktion till inköp 25
IT del 1 (Excel) 20
IT del 2 (Affärssystem) 15
LiA 1 60
LiA 2 75
Logistik 25
Marknadsföring & försäljning 20
Offentlig upphandling 20
Produktionskunskap 15
Projektarbete och projektledning 20
Strategiskt inköp 20
Supply Chain Management 20
Totalt 425

Sen anmälan

När du lämnar in en sen anmälan kan du bli erbjuden plats när alla som ansökt i tid har fått chansen. Antagningen sker i datumordning, och pågår ända fram till utbildningsstart

Inköp & Supply Management - GöteborgInköp & Supply Management - VäxjöInköp & Supply Management - Luleå

Ansökan - såhär går det till

Ansökan görs i yh-antagning.se. När du skickat in dina ansökningshandlingar guidar vi dig vidare genom processen.

Bli företagspartner

Läs mer om Lärande i Arbete (LiA) och hur ert företag kan vara med och säkra morgondagens kompetens.

Kontaktpersoner

Magdalena Fagerlind

Utbildningsledare Göteborg

Helené Selstam

Utbildningsledare Växjö

Jenny Granström

Utbildningsledare Luleå

Camilla Verngren / NBI-handelsakademin

Camilla Verngren

Utbildningsledare Malmö

Rebekka Söderlund

Utbildningsledare Luleå

Sandra Kellander

Utbildningsledare Växjö

“Jag tyckte det var en jättebra utbildning. Alla YH-utbildningar har en ledningsgrupp med personer från företag, och i Luleå är det en bra ledningsgrupp med representanter från många större företag.”

Therese HellbergStrategisk inköpare, BDX

“Många av mina kollegor har gått samma utbildning som jag, och historiskt har de flesta haft lätt att få jobb efter utbildningen, vilket också är en stor anledning till valet av utbildningsform.”

Mikael NordströmInköpare på Luleå kommun

“Som inköpare påverkar man företagets lönsamhet direkt. Är man affärsdriven är det lockande, för man bidrar så tydligt till företagets framgång.”

Martin EjermarkInköpschef Anebyhus