Inköp & Supply Management

Vill du jobba som inköpare och hjälpa företag göra kostnadseffektiva mer hållbara inköp? Utbildningen Inköp & Supply Management förbereder dig för yrkesrollen som inköpare.

Ort & kursstart
 • Göteborg 2022-08-23
 • Malmö
 • Växjö 2022-08-23
 • Luleå 2022-08-23
Ansökan öppnar
 • 7 december
 • Besked om utbildningsstart 14 januari
 • 7 december
 • 7 december
Längd
 • 85 veckor, YH-examen
Studiestöd
 • CSN-berättigad
 • Avgiftsfri utbildning

Alla företag och offentliga arbetsgivare (kommuner, landsting, myndigheter) sysslar med inköp. I stora företag och organisationer sker det via hela inköpsavdelningar. I mindre verksamheter finns kanske bara några enstaka inköpare eller roller som kombinerar inköp med något annat.

Din roll som inköpare är att skapa struktur för hur inköpen ska ske för att undvika onödiga kostnader vid oplanerade köp. Inköp & Supply Management ger dig kompetens att arbeta som inköpare på operativ eller strategisk nivå. Dina första jobb kanske är inköpsassistent.

En operativ inköpares roll består främst av orderläggning, leveransbevakning, reklamationer och uppföljning. En strategisk inköpare arbetar med ett mer långsiktigt perspektiv. Det kan t ex vara att skapa en leverantörsportfölj med utvalda företag som lämpliga leverantörer utifrån aspekter som garantier, ledtider, produktionsmetoder och kvalitet.

Yrkesroller efter utbildningen

– Inköpare/Inköpsassistent
– Kategoriansvarig
– Upphandlare
– Projektinköpare

Dina möjligheter till jobb

Under senare år har det skett en professionalisering av inköpsyrket och som inköpare kan du ha en viktig roll i företagets ekonomi och framgång. I det offentliga har det blivit mer fokus på korrekt upphandling, via de regler som finns.

Utbildningsform

Vår undervisningsform är en mix av nätbaserat lärande, lärande i klassrum och lärande i arbete. Utbildningen är en heltidsutbildning med lärarledda lektioner online och fysiska träffar, självstudier, grupp- och projektarbeten samt lärande i arbete (LiA) ute på företag. I alla kursen utom LiA, kommer du som regel att ha 2-3 schemalagda dagar per vecka som är en blandning av undervisning online och på skolan. Övriga dagar ägnar du åt självstudier, då du själv kan planera din tid. Antalet schemalagda dagar kan variera något mellan kurserna.

YH-examen
Yrkeshögskoleexamen, 425 Yh-poäng
Studieform
Heltid dagtid, 85 veckor/2 år. Platsbunden i Göteborg, Malmö, Luleå eller Växjö. Vi genomför våra utbildningar genom en mix av nätbaserat lärande, lärande i våra lokaler och lärande i arbete
Lärande i arbete (LiA)
Totalt 27 v, 3 perioder à 9 v
Urval
Vid många sökande görs ett urval. Ekonomi-, Handel och administrations- och Teknikprogram ger extra urvalspoäng. Särskilt prov i svenska, engelska, matematik och excel
Förkunskaper
Gymnasieexamen samt lägst betyg E i engelska 6, lägst E i matematik 2, lägst E i svenska 2.
Övrigt
Alla våra YH-utbildningar är avgiftsfria och berättigar till studiemedel.

27 v värdefull praktik på företag (LiA)

Genom dina praktikperioder (12 + 15 v) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.

Du kan göra din LiA på vilken ort du vill, även utomlands, så länge uppgifterna är i linje med kursplanen och det finns en engagerad handledare som vet vad det innebär. Din utbildningsledare kommer att ha kontakt med handledaren i företaget och gör vanligtvis ett besök på ditt LiA-företag.

Några av våra partnerföretag:

Volvo CE, Getinge, Svenssons i Lammhult, Skanska Hus, Ikea Components, Anebyhus, BK Produkter, Xllnc Nordic, Holtab, Swepac, Duni, Akzo Nobel, Primetail, Panduro Hobby, Berendsen, Brio, Safegate, SCA, Smurfit Kappa, Laitis, Boliden Group, Pite Energi, BDX, Ghost Competence, Vagabond, Ecenea, ICA Special, Nelly, Gustav Fagerbergs, Sportlala, Jollyroom

Affärsjuridik 20
Affärsförhandling 15
Examensarbete 20
Företagsekonomi 20
Hållbara inköp 15
Introduktion till inköp 25
IT del 1 (Excel) 20
IT del 2 (Affärssystem) 15
LiA 1 60
LiA 2 75
Logistik 25
Marknadsföring & försäljning 20
Offentlig upphandling 20
Produktionskunskap 15
Projektarbete och projektledning 20
Strategiskt inköp 20
Supply Chain Management 20
Totalt 425

Jag hade höga förväntningar på att utbildningen skulle ge mig en god grund för jobbet som inköpare. Men jag tänkte också tankar som: Är jag för gammal? Kan jag studera med tre barn? Är jag attraktiv på arbetsmarknaden när jag är klar?

Therese Hellbergkarriärväxlade från undersköterska till inköpare

Många av mina kollegor har gått samma utbildning som jag, och historiskt har de flesta haft lätt att få jobb efter utbildningen, vilket också är en stor anledning till valet av utbildningsform.

Mikael NordströmInköpare på Luleå kommun

Ansökan öppnar snart

Anmäl intresse, så får du mail från oss när det närmar sig.

Bli företagspartner

Läs mer om Lärande i Arbete (LiA) och hur ert företag kan vara med och säkra morgondagens kompetens.

Kontaktpersoner

Magdalena Fagerlind

Utbildningsledare Göteborg

Tommy Porselius

Tommy Porselius

Utbildningsledare Växjö

Jenny Granström

Utbildningsledare Luleå

Camilla Verngren / NBI-handelsakademin

Camilla Verngren

Utbildningsledare Malmö

Sara Lindberg

Utbildningsledare Luleå

Sandra Kellander

Utbildningsledare Växjö

“Jag tyckte det var en jättebra utbildning. Alla YH-utbildningar har en ledningsgrupp med personer från företag, och i Luleå är det en bra ledningsgrupp med representanter från många större företag.”

Therese HellbergStrategisk inköpare, BDX

“Det kan låta klyschigt, men påminn dig själv om att det aldrig är för sent för förändring. Eftersom jobbet är så stor del av ens liv kan man ju se till att ha roligt när man är där.”

Mikael NordströmInköpare på Luleå kommun

“Som inköpare påverkar man företagets lönsamhet direkt. Är man affärsdriven är det lockande, för man bidrar så tydligt till företagets framgång.”

Martin EjermarkInköpschef Anebyhus