Är du redo att forma framtiden inom byggbranschen med avancerad BIM-teknologi? Denna kurs ger dig de kunskaper som krävs för hållbar byggprojektering, vilket är viktigt för både dagens och morgondagens byggprojekt. Kursen är på distans och halvfart för att kunna kombineras med arbete och genomföras var du än bor eller befinner dig.

Utbildningsform & kursstart
 • Distanskurs, halvfart
 • Nästa start: Höstterminen, 2024
Ansökan
 • Stängd
Omfattning
 • 16 veckor, 40 YH-poäng
Avgifter
 • Utbildningen är avgiftsfri. Kostnad för litteratur kan tillkomma
 • Berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN
 • Berättigar till omställningsstudiestöd. Ansök hos CSN

I utbildningen Hållbar Byggprojektering med BIM får du fördjupa dina kunskaper i Building Information Modeling (BIM), en teknik som är avgörande för framtidens hållbara byggprojektering. Utbildningen ger dig de verktyg och metoder som krävs för att inte bara effektivisera design och konstruktion, utan också för att aktivt driva hållbarhetsinitiativ genom hela byggprocessen.

Du kommer att utveckla färdigheter för att skapa detaljerade digitala modeller som förbättrar samarbete och effektivitet, vilket möjliggör mer hållbara byggnadsprojekt. Kursen täcker ett brett spektrum av både grundläggande och avancerade tekniker inom BIM och du kommer att få praktisk erfarenhet i att använda dessa tekniker för att minska miljöpåverkan och öka energieffektiviteten.

Vi utforskar också kritiska aspekter av projektledning inom BIM, inklusive riskhantering, hållbarhetsbedömning och kvalitetssäkring. Genom att förvärva dessa färdigheter blir du väl förberedd att effektivt hantera och koordinera byggprojekt som inte bara uppfyller tekniska och miljömässiga krav, utan också bidrar till en mer hållbar utveckling inom byggbranschen.

Kursen vänder sig till dig som arbetar med byggprojektering och har viss erfarenhet av digitala BIM-projekteringsverktyg, och vill utvecklas vidare inom hållbar byggprojektering.

Kursen genomförs på distans och har ett flexibelt upplägg vilket gör det möjligt att kombinera studier med arbete samt att studera oavsett var man bor eller befinner sig. Genom en digital studieplattform livesänds lektioner med möjlighet att interagera med såväl utbildare som med övriga deltagare. Under utbildningen tillhandahålls studieuppgifter som skall lösas individuellt eller i grupp med handledning och frågestunder.

Efter kursen ska du:

 • Ha kunskap om hållbar utveckling inom bygg och fastighetssektorn.
 • Ha kunskap om det regelverk som gäller i Sverige för hållbart byggande och ha en grundläggande förståelse för miljöcertifieringar, energiledningssystem och olika märkningar av byggnader.
 • Ha förståelse för vad en klimatberäkning innebär och dess metodik
 • Kunna bedöma hur väl en fastighet uppfyller samhällets och verksamhetens mål inom Hållbar utveckling och att föreslå åtgärder för att nå målen
 • Kunna redogöra för hur materialval påverkar resursförbrukning och klimatpåverkan under en byggnads livscykel
 • Förstå och kunna förmedla hur hållbart byggande kan implementeras i hela byggprocessen samt förvaltningsprocessen
Examen
YH-kurs, 40 YH-poäng
Studieform
Distans, halvfart, 16 veckor. Livelektioner en dag per vecka 13:00-16:00. Därutöver sker handledning och frågestunder.
Grundläggande behörighet
Gymnasieexamen samt minst ett års yrkeserfarenhet inom byggprojektering. Lägst betyg E/3/G i Matematik 2 och Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2.
Särskilda förkunskaper
Minst ett års yrkeserfarenhet inom inom byggprojektering, samt erfarenhet av att arbeta med digitala BIM-projekteringsverktyg såsom Autodesk Revit eller liknande.
Urval
Vid många sökande görs ett urval utifrån yrkeserfarenhet
Övrigt
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel via CSN. Kostnad för litteratur kan tillkomma. Utbildningen ger rätt till omställningsstudiestöd.
Kurser Poäng
BIM med fokus på byggnadsinformationsmodeller

Denna kurs ger dig kunskaper för att skapa och hantera byggnadsinformationsmodeller (BIM) för olika användningsområden inom byggprojektering, tekniksamordning, simulering och planering. Du kommer att lära dig att använda projekteringsverktyg och säkerställa att modellerna innehåller rätt metadata och information. Kursen omfattar även praktiskt informationsutbyte mellan olika programvaror och system samt kvalitetssäkring av modeller för att skapa tillit mellan projektets olika aktörer.

25
Hållbart byggande med BIM

Kursen fokuserar på hur BIM kan användas för att implementera hållbart byggande i både bygg- och förvaltningsprocesser. Du får kunskaper om att analysera klimatdata och ta fram underlag för klimatdeklarationer och miljöcertifieringssystem. Vidare lär du dig hur system- och materialval påverkar resursförbrukning och klimatpåverkan under en byggnads livscykel samt hur dessa aspekter kan integreras i tidiga skeden av byggprocessen med hjälp av BIM.

10
Standarder och gemensamt språk inom BIM

Denna kurs ger dig kunskaper om olika standarder och termer som är relevanta för informationsmodellering i Sverige idag. Du lär dig hur man använder standarder som CoClass, BIP och COBie, samt fördelarna med att ha ett gemensamt språk inom byggnadsprojektering med BIM. Kursen behandlar även hur man kommunicerar data till och från olika system och skeden, såsom förvaltning och kalkylprogram.

5

Ansökan stängd

Anmäl intresse här under, så får du mail från oss när vi öppnar ansökan inför nästa start

Intresserad av kommande starter?

Anmäl intresse, så får du mail från oss!

Intresseanmälan till kurser

“Vi vill bygga hållbart, både ekonomiskt och miljömässigt. Det ska inte var för dyrt att bygga, och vi vill bygga mer miljösmart. Kollektivavtalen ska vara bra, vi ska följa lagar och regler, betala skatt och försöka minska vår klimatpåverkan ännu mer. Men vi strävar också efter förändrade arbetssätt, och där blir ny teknik och utbildning särskilt viktigt.”

Erik RanängenFöreningsansvarig Byggföretagen i Norrbotten