Tröttnade på jobbet och bytte bransch vid 32 – NBI/Handelsakademin
Bygg & AnläggningInspirationLuleåProgram

Tröttnade på jobbet och bytte bransch vid 32

Av 29 mars, 2024april 26th, 2024No Comments

– Hej Oscar! Har ni kallt däruppe i Ume?

– Nej, vi har ett par plusgrader i dag och jag är ute och går med hunden.

Vi talar med Oscar Hardselius, som blev färdig Byggnadsingenjör digitalt byggande i somras. Han fick jobb där han gjorde sin praktik, och vi vill höra hur det känns i hans nya roll såhär nästan ett år efter examen.

Du ville byta karriär vid 32. Berätta lite om dig själv och din resa.

– Ja, jag blev klar med utbildningen i somras, så det känns bra! Jag är uppväxt i en by utanför Luleå och gick gymnasiet i Pite, Efter det jobbade inom verkstad och tog lite ströjobb. Men jag ville gärna fortsätta utbilda mig, så det blev Universitet i Umeå i fyra år. Jag läste idrottsvetenskap och tog en kandidatexamen efter tre år och sen en Magister i arbetsliv och hälsa efter 4 år.

Efter det flyttade jag och min sambo först till Luleå och sen till Stockholm. Där jobbade jag som personlig tränare och som friskvårdskonsultent på Danderyds sjukhus. Men efter två år blev hemlängtan för stor, så vi flyttade hem till Ume.

Jag knegade på några år gymbranschen men kände att det var inte riktigt för mig längre, det hade ju hunnit bli 6-7 år i branschen. Jag var 32 då, och kände att ska jag byta bransch ska det vara en ganska kort utbildning. Jag har alltid varit intresserad av bygg, och så hittade jag den här utbildningen till Byggnadsingenjör digitalt byggande. Jag läste på om YH och det är ju mycket praktik och bara två år. Det kändes väldigt bra.

Kändes helt rätt från första kursen

Nu är du klar och jobbar i en ny yrkesroll. Hur känns det såhär i efterhand?

– Det var värt det att satsa på en ny karriär. Från första kursen kände jag att det var helt rätt och här finns det en bra jobbmarknad och bättre möjligheter. Majoriteten av kurserna var väldigt riktade mot arbetslivet och jag kunde bidra direkt på arbetsplatsen.

Vad gör en Byggnadsingenjör till vardags?

– Jag sitter mycket och ritar och projekterar byggnader i 3D perspektiv. Så jag ritar, har möten med någon arbetsgrupp om projektet, ringer några samtal om jag funderar över något och får hjälp med det. Det är ju så enkelt nu när man bara delar skärm och visar vad man menar. Man jobbar i team, och hur många man är beror lite på hur stort projektet är. Ibland har vi möte där alla teknikområden är med, sen har vi BIM-samordningsmöte, där vi stämmer av att alla tekniker funkar tillsammans och inte krockar någonstans.

Jag vill ju gärna lära mig mycket och ställer många frågor. Det är jättekul och man lär sig mycket.

Normalt var du 1-2 dagar i skolan och pluggade resten på distans. Tyckte du att tiden räckte till eller behövde du lägga fler timmar på skolarbetet?

– Jag tycker det var ganska rimlig belastning. Jag kanske la lite mer tid under vissa kurser. Det beror lite på hur lätt man hade för olika programvaror.

Hur var könsfördelningen i klassen?

– Vi var ungefär 50/50, faktiskt, det var kul. Vi var ett ganska stort gäng som var kvar till examen, bara några få hoppade av.

Klockren utbildning för yrkeslivet

Har du något drömjobb i sikte framöver?

– Drömjobb? Nej, jag gillar det jag gör nu. Men det finns andra möjligheter om man vill. Du kan till exempel vara arbetsledare på entreprenörssidan, men just nu gör jag precis det jag vill göra.

Vad vill du säga till någon som vill byta karriär och funderar på utbildningen till Byggnadsingenjör?

– Känner man sig lockad och intresserad av bygg och av utbildningen, ansök! Gillar man utbildning som har relevans med yrkeslivet, så är det en klockren utbildning. Praktiken gör jättemycket! Det var där jag fick mitt jobb. Så bara kör!