Aldrig hört talas om YH? – NBI/Handelsakademin
InspirationProgram

Aldrig hört talas om YH?

Av 29 mars, 2024april 2nd, 2024No Comments

Då har vi goda nyheter. Det är en utbildningsform som gör att du kan gå in i en ny yrkesroll efter bara två år. Alla program innehåller flera praktikperioder ute på företag, LiA (Lärande i arbete). Det gör att du kommer in i rollen, får lära av proffs i branschen och knyta kontakter för jobb. Det gör att 9 av 10 har jobb inom ett år. 

Vad säger våra studerande om valet av YH? 

Jag är mer praktiskt lagd, så jag letade efter en utbildning med praktik för att få kontakter och komma in på ett företag. Tiden två år var också viktigt.” 
Kim läste till Logistics Planner och gjorde praktik som Flow Manager på IKEA. Läs mer

“Det är ju stor skillnad på två och fem år. Det har varit mycket positivt att vara ute på långa praktikperioder, och jag har lärt mig mycket. Lite eller ingen praktik gör det svårt att förstå vad man faktiskt gör i sitt jobb och vad som döljer sig bakom de olika titlarna och rollerna. Nu har jag en betydligt bättre förståelse. 
David läste till Byggnadsingenjör digitalt byggande och blev den förste att motta stipendium i Luleå. Läs mer

“Chansen att få vara på praktik i många veckor ger en bättre förståelse, både för jobbet och för kommande kurser. Det är som att blanda högskola med arbetsliv.” 
Therese bytte karriär från undersköterska till inköpare. Läs mer

“Jag är ju inte 20 längre, jag har familj och vill inte plugga i fem år nu. Sen tycker jag att yrkeserfarenheten man får genom Lia är ett bra upplägg. Jag känner många som gått en YH-utbildning och fått jobb.” 
Maria sadlade om från konstnär till systemutvecklare. Läs mer

“Jag tittade på att läsa till ekonom på högskolan i tre år. Men YH kändes som en möjlighet att få ett bra jobb, och jag tänkte att där kan jag få visa vad jag går för. Och på den här utbildningen läser vi mycket mer redovisning än vad ekonomerna på högskolan gör. Så vill man bli redovisningsekonom ska man läsa den här utbildningen. Mina två år har gått otroligt snabbt!” 
Charlotte var hälsovägledare men blev redovisningsekonom på bara två år. Läs mer

Jag har alltid haft ett intresse för anläggning – det behövs överallt och är grunden till allt. Om inte anläggningsingenjören gör sitt jobb, kan inte byggnadsingenjören göra sitt. 
Ahmed valde Anläggningsingenjör med BIM-kompetens. Läs mer 

Fakta om YH: 

  • Tydlig yrkesroll 
  • 9 av 10 får jobb inom ett år 
  • Avgiftsfri och berättigar till CSN 
  • Eftergymnasial utbildning 1-2 år 
  • Nära samarbete med företag 
  • Teori varvar med praktik 

YH- utbildningarna står under överinseende av Myndigheten för Yrkeshögskolan MyH.