Vad tror du att du kan om fem år? – NBI/Handelsakademin
Inspiration

Vad tror du att du kan om fem år?

Av 9 december, 2020januari 25th, 2023No Comments

Tech är stort. Men riktigt hur stort anar jag först när jag pratar med Agnes Billgren, rekryteringskonsult på Poolia.

– Jag jobbar som it-rekryterare vilket innebär att om en tjänst berör kompetens som innebär aktiva förändringar i mjukvaran så är jag där. Tech är stort överallt men jag upplever att vi är i oproportionerlig framkant här i Malmö där jag sitter, och utvecklingen går fort, säger Agnes.

Vad är hetast just nu?

– Seniora utvecklare som också kan ta lead på ett team är extra hett just nu. Man märker att många vill gasa ut ur kurvan som den här pandemin inneburit. C# är extra inne. Det är ett objektorienterat programmeringsspråk utvecklat av Microsoft som en del av .NET-plattformen. Men mina personliga favoriter, de riktiga hårvarunära utvecklarna hittar du långt ner i C-stacken. Där handlar en stor del av ditt arbete om att optimera inte bara funktionaliteten utan även med ett konstant fokus på att optimera koden så att den inte tar för mycket minne. För mycket minne leder till långsamma produkter, och C-programmering innebär oftast programmering i realtid vilket gör tjänsterna kluriga, komplexa och framför allt; fruktansvärt roliga att tillsätta.

Engagerar sig för att hålla utbildningen levande

Agnes Billgren sitter med i ledningsgruppen för YH-utbildningen Objektorienterad programmering med AI-kompetens. Hon bidrar också med föreläsningar för våra studerande, där hon delar med sig av tydliga sätt för en arbetssökande att hitta rätt via LinkedIn, Github och stack overflow. Hon sätter stor vikt vid personlig utveckling genom att uppmana studenter att arbeta på egna projekt vid sidan av studierna.

– Det handlar om att hitta din nische, och det gör du genom att se vilken typ av utvecklare du är när du inte har en färdigställd uppgift som du fått av din lärare, den typen av uppgift är såklart grunden till att lära sig programmera, men den säger väldigt lite om just din personliga touch, och därför uppmanar hon till privata projekt.

– Tillsammans håller vi utbildningen levande och kan snabbt förändra innehållet och anpassa den efter verkligheten.”

Varför har du valt att engagera dig hos NBI/Handelsakademin?

– Formen YH har jag valt för att det är snabbrörligt och att vi anpassar oss till marknaden. Det jag tycker är viktigast när det gäller utbildningar är att de vidareutvecklas och förändras i takt med omvärlden. När man startar första gången är det för att man ser ett behov – ett glapp i marknaden– och det hålet vill man fylla. Men ett år senare ser hålet annorlunda ut, så man behöver ständigt förändra innehållet och förbättra kvalitén.

Så det jag tycker fungerar så bra här, är samspelet mellan de studerande, företagen och mig som rekryterare som har en övergripande blick av marknaden. Tillsammans håller vi utbildningen levande och kan snabbt förändra innehållet och anpassa den efter verkligheten.

Sen ska man ju komma ihåg att man inte alltid ska vända kappan efter vinden, vissa program är bara flugor och även om man tror att de kommer slå igenom så är det bra att låta den seniora sidan av IT-marknaden få känna och klämma lite på ett nytt språk innan man ändrar hela utbildningsschemat efter det.

Vad kan du berätta om utbildningen Objektorienterad programmering med AI-kompetens?

– Först vill jag säga att AI som regel inte är att sitta och programmera robotarna från Iron Man, dvs robotar som drar slutsatser, lär sig och självkorrigerar – det är i verkligheten att hantera stora mängder data och att ta fram, och i sin tur, använda algoritmer för att datorn ska kunna ”dra slutsatser” av den data du samlat in. Anledningen till att AI är en växande arbetsform är att människans egen hjärna har en viss kapacitet, ett tak till hur mycket information du kan ta in. En dators kapacitet är betydligt högre, om inte oändlig. På så sätt kan vi dra mer precisa slutsatser och med en mer begränsad tidsram om vi använder oss av AI.

Tänk dig till exempel att du möter en AI-doktor. Dvs, en databas inte helt olikt 1177:s. Du loggar in och där inne finns redan all information om dig som är tillgänglig. Vikt, ålder, resvanor, puls, träningsrutiner och mycket mer. Låt oss säga att vi hade haft en avancerad AI inom sjukvården nu i coronatider. Datorn hade kunnat berätta för mig hur sannolikt det var om jag haft corona eller inte baserat på en kombination av min information och andras information.

Till exempel ”Tre personer som delar gym med dig har testat positivt, de har precis som du fokuserat på konditionsträning och vi vill därför be dig att testa dig då vi ser att du loggade in på gymmet samma dag som de andra tre och då vi ser att du är i god hälsa kanske du inte känner av symptomen”. Många tycker såklart att det är läskigt med hur mycket information man ska dela med sig av, men det är en helt annan fråga.

Du delar också med dig av tips till våra studerande?

Jag hjälper dem att bli bra på ”passivt jobbsök”, hur de kan använda sig av LinkedIn så att rekryterarna hittar till dem istället för att de ska gå igenom sökprocesser. Jag brukar också dela med mig av hur man ska bete sig på en techintervju och vad som är skillnaden eller likheten mot en ’vanlig’ intervju. Just föreläsningarna tycker jag är superkul! Jag jobbar ju med en och annan skola, men just YH-elever tenderar att ge så mycket feedback och energi! Ni har verkligen fantastiska elever som är väldigt engagerade. Det är människor som har ett syfte med sin programmering, vill lära sig och tar kontakt. Det gör mig jätteglad.

Om du har tydliga svar på dessa frågor kan du bli nästan vad som helst på fem år.

Hur tänker du när du rekryterar?

Det mest intressanta är inte vad du kan på pappret eller hur länge du jobbat med programmering. Du är inte ditt CV – det som betyder något är ditt driv, din ambition och ditt mål, dvs var vill du vara om fem år och hur du tänker ta dig dit. Om du har tydliga svar på dessa frågor kan du bli nästan vad som helst på fem år. Här på Poolia anställer vi rekryterare med spetskompetenser – jag kan programmering – i alla fall tillräckligt för att bygga ett par hemsidor – och är anställd för att rekrytera programmerare. För mig spelar det mindre roll om sökande har programmerat i två eller fyra år, jag bedömer deras kompetens genom att läsa koden de skrivit.

Det är alltid spännande med riktigt passionerade kodare som suttit med C-kod sen de var 12 år gamla, men kanske inte har rätt utbildning. Dessa människor får en stor möjlighet att hitta rätt om rekryteraren i fråga hittar de via deras kod och inte via deras förmåga att sälja in sig själv.