Professionella inköpare allt viktigare för företagets framgång - NBI / Handelsakademin
Inspiration

Professionella inköpare allt viktigare för företagets framgång

Av 13 november, 2022april 3rd, 2023No Comments

Sekelskifteselegans, klassiskt eller skandinavisk minimalism? För den som har husdrömmar, måste det vara drömmen att jobba på Anebyhus, tänker jag när jag surfar runt på deras sajt.

Men jag är inte här för att beställa mitt drömhus, utan för att få en pratstund med inköpschef Martin Ejermark. Han sitter i ledningsgruppen för utbildningen Inköp & Supply Management och kan berätta mer om varför rollen inköpare blir allt viktigare, och vad han och hans team av inköpare gör till vardags.

”I jobbet som inköpare påverkar man företagets lönsamhet direkt, och det lockar om man är affärsdriven”, säger Martin Ejermark.

Hej Martin! Vad gör du i din roll som inköpschef?

– Vårt ansvar här på inköpsavdelningen är att säkerställa att vi har produkter hemma för att kunna bygga våra hus. Vi beställer material hem till våra lager och ut till våra byggplatser. På min inköpsavdelning har jag fem inköpare som beställer material, både lagermaterial och material som är unika för specifika husbyggen. De har kontakt med byggledare, konstruktörer och säljare kring vad som behövs för ett bygge och lägger order hos de leverantörer vi har avtal med. Att upprätta dessa avtal ligger också på vårt ansvar. Det handlar om att göra upphandlingar, förnya avtal och konkurrensutsätta leverantörer.

Krav på material kommer från flera håll, till exempel nya miljökrav?

– Javisst, dels krav från slutkunder med också genom lagförändringar. Det är mycket lagar och regler kring material som man behöver ha koll på. Till exempel sker det ofta förändringar av miljökraven på energieffektiva produkter som värmepumpar och vitvaror. På senare tid har vi fått många frågor från slutkunder om solpaneler, och snart kommer vi att erbjuda laddbox till elbil som tillval. Här är vi också med och testar nya produkter, vilket också är kul. Sen behöver vi kolla att de är godkända, och att de går att använda i vår produktion – på det sätt vi bygger.

Vad gjorde dig intresserad av rollen?

– Det var dels den kommersiella delen men också kontakten med leverantörerna. Man påverkar företagets lönsamhet direkt – en sparad krona på inköp är en krona på sista raden. Är man affärsdriven är det lockande, för man bidrar så tydligt till företagets framgång.

Och därför blir rollen också viktigare?

– Javisst! När jag började här var inköp spritt på många personer, men jag anställdes för att skapa en avdelning med proffs för att få ökad kostnadskontroll. Eftersom inköp är så viktigt för företagets framgång, satsar fler och fler på en avdelning med specialister.

Hur länge har du jobbat med inköp?

– I totalt 12-13 år. Jag var i skogsindustrin och träbranschen tidigare och har varit här på Anebyhus i två år nu. Det som är spännande här, är att jag är en del av hela flödet och får se slutprodukten. Det är en härlig känsla att se hur fint det blir med de produkter vi jobbar hårt för att få fram.

Utbildningen är också en bra rekryteringsbas för oss, ett sätt att hitta bra personal.

Du är också engagerad i utbildningen Inköp & Supply Management och sitter med i utbildningens ledningsgrupp. Varför har du valt att engagera dig där?

– Den här typen av utbildning är viktig, och jag vill vara med och bidra och påverka hur utbildningen ska utformas. Vi är med och beslutar om vilka kurser som ska ingå och har mycket diskussioner om vad man ska lägga tiden på. Utbildningen är också en bra rekryteringsbas för oss, ett sätt att hitta bra personal. Vi får träffa dem och berätta vad som är roligt med jobbet och få dem intresserade av vårt företag och att söka sig till oss och vår bransch. På min tidigare arbetsplats tog vi ofta emot studerande på LiA (Lärande i arbete). Det ger en bra bild av vad en inköpare gör.

En av uppgifterna för LGR är ju att säkra utbildningens kvalitet och att den leder till just den kompetens som efterfrågas i rollen. Hur stort bedömer du att behovet av kvalificerade inköpare är framöver?

– Jag ser att det ökar. Jag kommer själv att behöva anställa 2-3 personer inom tre år. Och Vi behöver ha inköpare med kompetens – det betalar sig snabbt.

Vilka andra jobbmöjligheter ser du – var kan man jobba när man är färdig?

– Inköpare finns i de flesta företag och inköp är ju som sagt någonting som uppmärksammats som värdefullt de senaste åren.

Sammanfattningsvis, vad skulle du säga till någon som funderar på att jobba med inköp?

– En tjusning med jobbet är att man har så många kontaktytor och får se hela företaget. Så man behöver gilla att ha kontakt med människor och att ha struktur, ordning och reda. När jag säger kontakt med människor menar jag också olika typer av människor – man behöver ha förståelse för just den människans problem och kommunicera därefter. Vi träffar säljare, entreprenörer, byggledare och leverantörer. Det ger också möjligheter – är det något man blir mer intresserad av finns det stora möjligheter att komma vidare.

Tack för din tid och ditt engagemang, Martin!

Anebyhus är en av Sveriges ledande hustillverkare och producerar smarta byggsystem för att leverera bra och kostnadseffektiva lösningar. Det är också en av våra äldsta trähustillverkare och fyller 75 år i år. De har kontor i Åseda och produktionsanläggningar i Åseda och Klöverfors. Läs mer här 

 

Leave a Reply