Omställningsstudiestödet

Söker du nya möjligheter att utvecklas i en föränderlig arbetsvärld? Med omställningsstudiestödet öppnas dörrar till din framtid. Lär dig mer om hur YH-utbildningar anpassas efter arbetslivets behov, och hur din kompetens blir en eftertraktad tillgång när du är klar med din utbildning.

Nya möjligheter att vidareutvecklas

Digitalisering, automatisering och klimatomställning ställer nya krav på kunskaper och gör att vissa yrken är på väg bort och att nya växer fram. Med det nya omställnings­studiestödet förbättras dina möjligheter att skaffa nya kunskaper för att bli mer attraktiv på arbets­marknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område eller genom att byta spår.

Omställningsstudiestödet innebär att du inte längre behöver avstå helt från din inkomst när du väljer att studera. Med omställningsstudiestödet kan du få upp till 80 procent av din inkomst i studiebidrag. Dessutom kan du låna upp till cirka 12 500 kr i månaden.

Från och med den 1 oktober 2023 kan du ansöka om omställningsstudiestöd för en period som startar någon gång mellan den 1 januari och den 30 juni 2024.

Du har en möjlighet att studera 44 veckor på heltid och få stödet, eller längre om du väljer att studera på deltid. Väntetiden för att få beslut på sin ansökan är för närvarande lång, så du kan inte räkna med att du kommer att få ditt beslut innan studiestarten. Många behöver vänta flera månader in på terminen innan de får sitt beslut.

Omställningsorganisationen kommer också ha synpunkter på ditt behov och på vilken typ av utbildning du ska välja. Det främsta kravet är att utbildningens ska stärka din ställning på arbetsmarknaden.

Prata med din chef och arbetsgivare

Om det finns en specifik utbildning du vill genomföra rekommenderar vi att du först och främst vända dig till din chef och arbetsgivare med ditt önskemål.

En dialog med din chef och arbetsgivare kan räta ut eventuella frågetecken om hur din arbetsgivare ser på dina möjligheter att utvecklas inom företaget och att ta nya roller inom verksamheten.

Skapa din egen framtid med oss!

Vår strävan är att göra skillnad och förändra livet för människor. Vi erbjuder tvååriga YH-program för människor som vill kvalificera sig för ett nytt yrke samt även kortare YH-kurser som vänder sig till yrkesverksamma som vill utvecklas och bli bättre i sin roll. NBI/Handelsakademin finns på flera orter; Göteborg, Malmö, Luleå, Växjö och Halmstad.

CSN

Omställningsstudiestödet hanteras av CSN, Centrala studienämnden, i samarbete med de olika omställningsorganisationerna.

Läs mer på CSN.se om villkor och ansökan

Omställningsorganisationen

Utbudet av utbildningsalternativ och ersättningen kan också vara beroende av vilken omställningsorganisation du tillhör, vilket avgörs av vilket kollektivavtal som din arbetsplats har. Är du osäker på vilken omställnings­organisation du tillhör kan du fråga din chef eller kontakta din HR-avdelning eller ditt fackförbund.

Läs om vilka omställningsorganisationer som finns