Flyttade från Norrland för att testa nåt helt nytt – NBI/Handelsakademin
Ekonomi, Försäljning & JuridikHalmstadInspirationProgramStuderande

Flyttade från Norrland för att testa nåt helt nytt

Av 9 april, 2024april 29th, 2024No Comments
För många är det något av ett äventyr att flytta till annan ort för att plugga. Det kan bli enda chansen att faktiskt uppleva en helt annan kultur i vårt avlånga land. Och uppleva något nytt var precis vad Johannes var ute efter, men det ovanliga var att han flyttade från Norrland söderut.

Hej Johannes! Hur kändes det att komma från Norrland till Halmstad?
– Det kändes helt otroligt att komma från ett ställe med 10.000 människor till en stad med 100.000. Jag kommer från Lycksele, en stad som ligger nordväst om Umeå. Vi har ju några skidskyttar, men platsen är nog mest känd för motorveckan i juli. Då brukar det vara smockat med folk. Det är en plats för motorintresserade med mycket aktiviteter och många fina klassiska bilar

Jag känner ingen som flyttat söderut från Norrland, gör du?
– Nej, jag gör nog inte det. Men jag ville komma ur min ”comfort zone” och uppleva södra Sverige. När jag såg utbildningen till Säljare B2B tyckte jag den lät otroligt intressant och spännande, och det kändes helt rätt för mig. Så jag tog chansen och drog ner till Halmstad för att testa något helt nytt i livet.

Hur trivs du?
– Jättebra. Här är det lätt att prata med folk. Det sägs ju att norrlänningar inte är lika sociala överlag, sedan finns det såklart sociala människor överallt. Men jag tycker personligen att folk är mer öppna här i söder; det är som en helt annan kultur.

Man blir så otroligt motiverad

Du började på utbildningen Säljare B2B i augusti, vad har varit roligast hittills?
– Det har utan tvekan varit föreläsarna – att få ta del av deras kunskap och erfarenheter. Det har också varit otroligt härligt att man får utrymme att göra annat vid sidan om utbildningen. Jag har till exempel haft möjlighet att applicera det vi lärt oss praktiskt genom mitt företag. Föreläsarna trycker på att man ska lära sig så mycket man kan om sälj när man har tid över.

Varför valde du att gå en yh-utbildning istället för att läsa på universitet?
– Jag har inte själv gått på universitetet, men jag känner många som gjort det och min fästmö läser till civilekonom. Universitetet har inte känts helt rätt för mig, även fast jag har haft det lite i åtanke genom åren.

Vad ser du som de största skillnaderna mellan yh och universitetet?
– Det beror självfallet på vilket universitet du läser och vilka föreläsare du har. Men utifrån det jag fått höra runt om i Sverige på olika universitet, är att man främst läser själv och har korta föreläsningar. Dessutom är föreläsarna i ”grund och botten” forskare, och kanske egentligen inte brinner för att lära ut. Därmed tenderar de att inte vara lika pedagogiska.

Här på Yrkeshögskolan är de extremt pedagogiska. Man blir så otroligt motiverad av att lyssna och ta del av deras erfarenheter och yrkeskunnande. När de lär ut applicerar de sina kunskaper på riktiga situationer och de skräddarsyr så att det passar in och är relevant för en själv. Det är en väldigt interaktiv utbildning.

Hur hittade du till utbildningen Säljare B2B hos oss?
– Många i min klass har sett annonser för utbildningen, men jag kollade på Yrkeshögskolan. Jag sökte till flera skolor, men ni hade formulerat utbildningen väldigt bra. Jag kollade runt lite på nätet och ni kändes professionella och trovärdiga. Jag fick meddelande om att jag kommit in samma kväll, det gick väldigt snabbt. Jag är otroligt nöjd.

Vad gjorde du innan du började på utbildningen?
– Jag har drivit eget företag och hållit på med sälj och marknadsföring. Vi hjälper nya företag att utveckla sin online närvaro, främst via webbutveckling och driva trafik till webbsidan. Samt erbjuder vi en variant av verksamhetsutveckling. Det har sina utmaningar, men det är också väldigt kul! Jag kände att jag behövde fördjupa mig mer för att ta nästa steg. Innan jag började gå det här programmet hade jag ingen formell utbildning bortsett från gymnasiet. Jag har läst böcker inom sälj och marknadsföring, samt gått kurser online.

Har du varit på Lia (praktik)?
– Nej, jag börjar 8 april. Jag hoppade på bollen direkt i september och hörde av mig till 15 företag. Jag fick napp redan i oktober och det lät väldigt lovande, men tyvärr tackade de nej när jag trodde att jag var vid mållinjen. Men tack vare att jag var ute i tid med att söka LiA löste det sig. I december fick jag klartecken hos ett IT-konsultföretag, Fellowmind, som jobbar med i stort sett alla Microsofts system – Microsoft Dynamics CRM, Business Intelligence, ERP affärssystem. De erbjuder allt som ett företag kan vilja ha, men det är enormt komplext att sälja IT-lösningar. Det är ingen lätt LiA jag ska ut på, och jag har behövt lära mig mycket inför den.

 

Otroligt många vägar att gå efter Säljare B2B

Vad kommer du att få göra i din roll som Säljare B2B?
– Jag kommer att sälja Supply Chain Management system till inköpschefer / IT chefer. I min roll kan man säga att jag är mellanhanden mellan IT-experterna och kunderna, och jag ska ge dem lösningen på deras problem och kunna förklara värdet av den lösningen. Därför är det riktigt bra att vi har gått kursen komplex försäljning. Men självfallet kommer jag inte ha dessa möten själv, när det är sådan komplex nivå på säljet.

Men du behöver inte vara IT-experten?
– För mig räcker det med grundläggande IT-kompetens, vilket är väldigt subjektivt. Jag måste förstå produkten och värdet, samt kunna förklara det till kunden. Men jag måste inte vara en civilingenjör till exempel. Att fördjupa sig inom IT är enormt fördelaktigt, IT är framtiden, se bara hur AI exploderar!

Här kommer det som är otroligt fint med yh, man märker att föreläsarna är mer realistiska. På universitetet försöker de avskräcka studenter från att använda AI, eftersom de är mer rädda för att dem ska fuska på uppgifter än att förbereda dem inför framtiden med AI. Här på yh är det tvärtom. Här uppmuntras vi, och de trycker på att om vi inte är med på ”AI vågen” kommer vi inte att hänga med i utvecklingen. Vilket kommer att ha stora konsekvenser.

Vad ser du i den närmaste framtiden?
– Många entreprenörer brukar säga att man ska planera livet 5-10 år framåt. Men jag inser när jag går den här utbildningen, att det finns så otroligt många möjligheter, så många vägar man kan gå. Utbildningen är ett redskap för att nå dit du vill. Du kan jobba som anställd eller driva eget – man kan göra vad man vill. Jag vågar inte utlova något innan jag har gått klart utbildningen.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att utbilda sig till Säljare B2B?
– Jag skulle säga att det här programmet är en otroligt stor möjlighet. För det är många dörrar som kan öppna sig. Man blir berikad med väldigt många perspektiv. Man kan driva eget om man är entreprenöriell eller man kan arbeta sig upp inom ett företag väldigt snabbt som företagssäljare. Jag har redan nämnt vad jag tycker om föreläsarna, men bara att få träffa dem, höra om deras erfarenhet och tipsen de ger en… Bara det har gjort denna utbildning värd för mig att gå. De förmedlar kunskap på ett pedagogiskt sätt och skräddarsytt för dig. Sälj behövs inom alla områden och branscher. Blir du bra på sälj, kan du applicera det på alla aspekter i   livet – du kan applicera dina sälj kompetenser till vad som helst

Du tror att man till och med vinner förhandlingarna hemma vid köksbordet?
– Haha ja det t.o.m faktiskt! Det handlar om att kunna förklara och komma med värde, grunden inom sälj:)