Paralegal

Vill du ha mycket kontakt med människor och jobba i en ansvarsfull roll inom rättsväsendet? Utbildningen Paralegal ger dig kompetens att arbeta som t ex kvalificerad juridisk handläggare eller juridisk assistent.

Ort
  • Malmö

Nästa start

  • Besked om utbildningsstart 14 januari
Längd
  • 80 veckor, YH-examen
Studiestöd
  • CSN-berättigad
  • Avgiftsfri utbildning

Utbildningen Paralegal vänder sig till dig som är noggrann och ansvarsfull men som också gillar att ha kontakt med människor och ge bra service. Yrkesrollen passar dig som är kommunikativ och har mycket goda kunskaper i svenska språket och gärna engelska. Du tycker om att arbeta självständigt, har god prioriteringsförmåga och god datavana.

Som Paralegal kan du jobba inom det offentliga rättsväsendet, på en juridisk avdelning eller advokatbyrå. Jobbet är en bred, assisterande roll och innebär att arbeta med beredande juridik och juridisk administration. Det kan också innebära kontakt med klienter och myndigheter, att bereda och handlägga enklare mål och upprätta domar och göra rättsutredningar.

Du kan också få ta hand om affärskorrespondens, upprätta avtal och olika juridiska dokument samt skriva PM, protokoll, mötesanteckningar etc.

Yrkesroller efter utbildningen

– Paralegal
– Juridisk assistent
– Kvalificerad juridisk handläggare
– Domstolshandläggare
– Advokatsekreterare
– Åklagarsekreterare
– Tillståndshandläggare

Dina möjligheter till jobb

Dina chanser att få jobb är goda. Man ser ett stort behov av yrkesrollen Paralegal både nationellt och regionalt. Är det en roll för dig?

Utbildningsform

Vår undervisningsform är en mix av nätbaserat lärande, lärande i klassrum och lärande i arbete. Utbildningen är en heltidsutbildning med lärarledda lektioner online och fysiska träffar, självstudier, grupp- och projektarbeten samt lärande i arbete (LiA) ute på företag. I alla kursen utom LiA, kommer du som regel att ha 2-3 schemalagda dagar per vecka som är en blandning av undervisning online och på skolan. Övriga dagar ägnar du åt självstudier, då du själv kan planera din tid. Antalet schemalagda dagar kan variera något mellan kurserna.

YH-examen
Yrkeshögskoleexamen, 400 Yh-poäng
Studieform
Heltid dagtid, 80 veckor/2 år. Platsbunden i Malmö. Vi genomför våra utbildningar genom en mix av nätbaserat lärande, lärande i våra lokaler och lärande i arbete.
Lärande i arbete (LiA)
Totalt 24 v, 12 + 12 v
Urval
Vid många sökande görs ett urval. Ekonomi-, Handel och administrations- och Samhäll ger extra urvalspoäng. Särskilt prov i svenska, engelska och samhällskunskap
Förkunskaper
Gymnasieexamen samt lägst betyg E i Svenska 2, Engelska 6 och Samhällskunskap 1b eller motsvarande 100 p-kurs
Övrigt
Alla våra YH-utbildningar är avgiftsfria och berättigar till studiemedel.

24 v värdefull praktik på företag (LiA)

Genom dina praktikperioder (12+12 v) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.

Du kan göra din LiA på vilken ort du vill, även utomlands, så länge uppgifterna är i linje med kursplanen och det finns en engagerad handledare som vet vad det innebär. Din utbildningsledare kommer att ha kontakt med handledaren i företaget och gör vanligtvis ett besök på ditt LiA-företag.

Några av våra partnerföretag:

MAQS Advokatbyrå, Förvaltningsrätten, Zeijersborger & Co Advokatbyrå, Jusadvokater, Treadvokater, Rosell Consulting.

Arbetsrätt 13
Associationsrätt 12
Civilrätt 35
Ekonomi 30
Examensarbete 25
GDPR 5
Immaterialrätt och Marknadsrätt 15
Informationsteknik 10
Introduktion till juridiken 30
Juridisk svenska 20
Kommunikation och Service Management 15
Legal English 25
LiA 1 60
LiA 2 55
Straff- och processrätt 25
Offentlig rätt 25
Totalt 400

Vill man satsa på juridiken, och känner att man inte vill lägga tid på juristutbildningen ska man välja den här utbildningen.

Angelina Lindelltycker småbarn och YH-studier är en perfekt combo

Besked om start 14 januari

Anmäl intresse så får du mail från oss.

Anmäl intresse här

Bli företagspartner

Läs mer om Lärande i Arbete (LiA) och hur ert företag kan vara med och säkra morgondagens kompetens.

Kontaktpersoner

Jonna Gündert

Utbildningsledare Malmö

“Får man chansen att vara med i ledningsgruppen ska man ta den, och jag kände själv att det var dags för mig att utvecklas och ta för mig lite. Man får träffa mycket branschfolk och representanter från arbetslivet och får vara med och se hur utbildningsinnehållet arbetas fram för att det ska bli en utbildning med hög kvalitet. Det är två paralegals som sitter med och som ju vet precis vad vi behöver.”

Angelina LindellByter karriär från undersköterska till Paralegal