Kombinerade småbarn och studier för att få en nystart – NBI/Handelsakademin
Ekonomi, Försäljning & JuridikInspirationMalmöProgramStuderande

Kombinerade småbarn och studier för att få en nystart

Av 6 januari, 2022april 29th, 2024No Comments
Angelina Lindell studerar paralegal

Är du intresserad av juridik men vill inte lägga 4,5 år på att utbilda dig till jurist? Då är YH-utbildningen till Paralegal det perfekta valet om man ska tro Angelina Lindell. Vi får en intervju med henne över telefon från Ystad.

 

Hej Angelina! Du har läst första året på din utbildning till Paralegal, en roll som kanske är okänd för många. Vad gör man i rollen som Paralegal?

– Jag ska göra min första praktik till hösten, så efter det vet jag, haha. Det jag vet nu är att det finns mycket administrativt arbete som jurister och advokater kan delegera till en Paralegal och som avlastar dem. Det kan till exempel vara att sammanställa  bouppteckningar och gåvobrev, att sköta korrespondensen med klienter och sammankalla till möten- för att nämna något. Allt det kan vi sköta för att underlätta för dem. Sen finns det ju så många möjliga arbetsplatser, både statliga och privata. Man kan jobba på tingsrätten, hos ekobrott- eller åklagarmyndigheten men det finns ju också juridiska avdelningar på företag i de flesta branscher. Det känns som att möjligheterna är många och arbetsuppgifterna kan variera väldigt mycket.

Vad lockade dig att söka till utbildningen?

– Först och främst tycker att juridik är otroligt intressant! Jag har även ett starkt rättspatos och jag tycker om att hjälpa människor. För min del var det lagom att läsa i två år, eftersom jag har familj och barn.

Vad har du gjort tidigare i livet?

– Jag har jobbat som undersköterska i nästan 15 år och varit på äldreboende, i nattpatrull och på sjukhuset i Ystad. Min man driver en sushirestaurang i Ystad och där hjälper jag till med ekonomin och gör lite administrativa uppgifter och det tycker jag är jättekul.

Hur har det gått med restaurangen under Corona krisen?

– Det har faktiskt gått bra. Vi har tappat lite sittande gäster men har samtidigt haft jättemycket take-away. Men vi får se hur det blir i sommar, om vi får några turister – det är ju vår högsäsong.

 

Utvecklande ledningsgruppsarbete

Du har suttit med som studerande-representant i utbildningens ledningsgrupp. Vad kan du berätta om arbetet där?

– Det har verkligen varit givande! Får man chansen att vara med i ledningsgruppen ska man ta den, och jag kände själv att det var dags för mig att utvecklas och ta för mig lite. Man får träffa mycket branschfolk och representanter från arbetslivet och får vara med och se hur utbildningsinnehållet arbetas fram för att det ska bli en utbildning med hög kvalitet. Det är två paralegals som sitter med och som ju vet precis vad vi behöver. Sen är där jurister och advokater och representanter från gymnasiet bland annat – alla är mycket kunniga och vi har haft möten 4 gånger under året.

Har du fått kontakter där för din LiA eller hur tänker du när det gäller att få en praktikplats?

– Jag har fått ett erbjudande från Malmö men eftersom jag bor utanför Ystad vill jag så gärna hitta något här. Det är ju här jag vill jobba när jag är färdig.

 

Småbarn och YH-studier perfekt combo

Hur har det gått att kombinera med studier med små barn?

– Jag har två barn, fyra och två år, så det är verkligen full rulle. Men det har gått jättebra! Man kan planera sin tid väldigt bra själv och det har inte blivit många sena nätter. Man har mer tid för barnen men får samtidigt träffa lite folk i skolan, en bra kombination! Men man behöver lite självdisciplin för att plugga.

Så du rekommenderar småbarnsföräldrar att ta chansen, helt enkelt?

– Ja, det gör jag. När man är föräldraledig får man ju chansen att fundera på vad man vill göra med sitt liv och kan få en nystart, och man är ju hemma med lite mindre inkomst redan, så då blir steget inte lika långt som när man jobbar.

Vad hade du för tankar och förväntningar inför dina studier? Var du nervös?

– Ja, det var jättepirrigt! Jag undrade vilka andra människor jag skulle få möta. Men vi är ju alla intresserade av samma sak, det är därför vi är där. Man växer tillsammans i utbildningen just på grund av att man har samma intresse, det ger så mycket möjligheter, och man kan hamna var som helst med juridik. Sen kom vår utbildningsledare Mia in första dagen och gav oss ett peptalk och sen var jag jättetaggad.

Har du några tips till någon som funderar på om de ska söka till Paralegal?

– Var beredd på att lägga tid och arbete och gå in för dina studier. Om alla har samma inställning blir det ett bra utbyte i klassen. Se det som en möjlighet att utvecklas och satsa helhjärtat! Jag kan verkligen rekommendera utbildningen! Vill man satsa på juridiken, och känner att man inte vill lägga tid på juristutbildningen ska man välja den här utbildningen. Den är verkligen en språngbräda.

Tack, Angelina, och lycka till med ditt nästa år på utbildningen!