Ansökan stänger:
9 november, 2025
Är du redo att forma framtiden inom byggbranschen med avancerad BIM-teknologi? Denna kurs ger dig de kunskaper som krävs för hållbar byggprojektering, vilket är viktigt för både dagens och morgondagens byggprojekt. Utforska kritiska aspekter av projektledning inom BIM, inklusive riskhantering, hållbarhetsbedömning och kvalitetssäkring. Med dessa färdigheter blir du väl förberedd att effektivt hantera och koordinera byggprojekt som inte bara uppfyller tekniska och miljömässiga krav, utan också bidrar till en mer hållbar utveckling inom byggbranschen. Kursen är avgiftsfri och genomförs på halvfart och distans vilket gör det möjligt för dig att kombinera studier med arbete.
9 november, 2025
24 november, 2025
Distanskurs, halvfart
16 veckor, 40 YH-poäng
I utbildningen Hållbar Byggprojektering med BIM får du fördjupa dina tidigare kunskaper i Building Information Modeling (BIM), en teknik som är avgörande för framtidens hållbara byggprojektering. Utbildningen ger dig de verktyg och metoder som krävs för att inte bara effektivisera design och konstruktion, utan också för att aktivt driva hållbarhetsinitiativ genom hela byggprocessen.
Du kommer att utveckla färdigheter för att skapa detaljerade digitala modeller som förbättrar samarbete och effektivitet, vilket möjliggör mer hållbara byggnadsprojekt. Kursen täcker ett brett spektrum av både grundläggande och avancerade tekniker inom BIM och du kommer att få praktisk erfarenhet i att använda dessa tekniker för att minska miljöpåverkan och öka energieffektiviteten.
Vi utforskar också kritiska aspekter av projektledning inom BIM, inklusive riskhantering, hållbarhetsbedömning och kvalitetssäkring. Genom att förvärva dessa färdigheter blir du väl förberedd att effektivt hantera och koordinera byggprojekt som inte bara uppfyller tekniska och miljömässiga krav, utan också bidrar till en mer hållbar utveckling inom byggbranschen.
Kursupplägget är flexibelt. Kursen ges på distans. Du kan kombinera studier med arbete och delta i kursen oavsett var du bor eller befinner sig. Lektionerna livesänds via vår digitala studieplattform, och du kan interagera med utbildare och övriga deltagare. Du får studieuppgifter som skall lösas individuellt eller i grupp med handledning och frågestunder.
Kursen vänder sig till dig som arbetar med byggprojektering och har erfarenhet av digitala BIM-projekteringsverktyg och vill utvecklas vidare inom hållbar byggprojektering. För att kunna tillgodogöra dig innehållet behöver du ha erfarenhet av BIM-verktyg som Autodesk Revit eller liknande.
Kurser | Poäng |
BIM och informationshantering i byggprocessen
Denna kurs ger dig kunskaper för att skapa och hantera byggnadsinformationsmodeller (BIM) för olika användningsområden inom byggprojektering, tekniksamordning, simulering och planering. Du kommer att lära dig att använda projekteringsverktyg och säkerställa att modellerna innehåller rätt metadata och information. Kursen omfattar även praktiskt informationsutbyte mellan olika programvaror och system samt kvalitetssäkring av modeller för att skapa tillit mellan projektets olika aktörer. |
25 |
Hållbart byggande med BIM
Kursen fokuserar på hur BIM kan användas för att implementera hållbart byggande i både bygg- och förvaltningsprocesser. Du får kunskaper om att analysera klimatdata och ta fram underlag för klimatdeklarationer och miljöcertifieringssystem. Vidare lär du dig hur system- och materialval påverkar resursförbrukning och klimatpåverkan under en byggnads livscykel samt hur dessa aspekter kan integreras i tidiga skeden av byggprocessen med hjälp av BIM. |
10 |
Standarder och gemensamt språk inom BIM
Denna kurs ger dig kunskaper om olika standarder och termer som är relevanta för informationsmodellering i Sverige idag. Du lär dig hur man använder standarder som CoClass, BIP och COBie, samt fördelarna med att ha ett gemensamt språk inom byggnadsprojektering med BIM. Kursen behandlar även hur man kommunicerar data till och från olika system och skeden, såsom förvaltning och kalkylprogram. |
5 |
Anmäl intresse här under, så får du mail från oss när vi öppnar ansökan inför nästa start.
Ansökan görs i yh-antagning.se. När du skickat in dina ansökningshandlingar guidar vi dig vidare genom processen.
Såhär kan vi hjälpa dig inför och under utbildningen.
“Vi vill bygga hållbart, både ekonomiskt och miljömässigt. Det ska inte var för dyrt att bygga, och vi vill bygga mer miljösmart. Kollektivavtalen ska vara bra, vi ska följa lagar och regler, betala skatt och försöka minska vår klimatpåverkan ännu mer. Men vi strävar också efter förändrade arbetssätt, och där blir ny teknik och utbildning särskilt viktigt.”
Erik RanängenFöreningsansvarig Byggföretagen i Norrbotten