Från teknik på gymnasiet till Backend Developer – NBI/Handelsakademin
GöteborgInspirationIT & TechProgramStuderande

Från teknik på gymnasiet till Backend Developer

Av 17 november, 2020april 29th, 2024No Comments
Eliza pluggar backend developer

IT-branschen är fortsatt mansdominerad men efterlyser fler tjejer. Det ser ljust ut för den som vill läsa en utbildning som leder till jobb – man räknar med att behöva 70.000 nya medarbetare till 2022, läs mer om behovet här. 

Vi ringer upp Eliza som läser till Back End för att höra om hennes väg till en yh-utbildning inom IT.

Det är problemlösningen som lockar Eliza att läsa till Backend.

Hej Eliza! Du påbörjade din utbildning till Back End för bara några månader sedan. Hur känns det?

– Jo, det flyter på bra! Första kursen var lite svår, men det var en kort kurs som handlade om vad en Front End gör, för det behöver vi veta. Men nu går det mycket bättre. Jag är överraskad över att det är så lätt att prata med de andra och med skolan. Man känner sig väl hörd för  de är väldigt noga med att kommunicera med oss och svara snabbt.

Berätta lite om dig själv.

– Jag kommer från teknikgymnasium så jag har stött på programmering tidigare. Efter gymnasiet var jag lite sugen på att läsa juridik, så jag gick en introkurs i juridik på distans från Lund efter gymnasiet. Men sen kom corona, och det kändes svårare att söka in till en större juristutbildning. Min kompis rekommenderade den här utbildningen, så jag lämnade in en sen ansökan och kom in. Jag tycker faktiskt det finns likheter mellan juridik och programmering – båda handlar om att lösa problem och det gillar jag.

Vad kommer det sig att du valde Back End och inte Front End?

– Front End jobbar mer med design – det har vi fått testa och det var jättekul. Men de jobbar inte med programmeringsspråk utan mark-up språk, som Javascript och HTML. Jag var mer inne på systemutveckling, men den klassen var redan full.

Vad lockar dig med IT-branschen?

– Jag tror det är problemlösningen som lockar. Det är jätteroligt att sitta med andra och diskutera och bolla hur man ska lösa och tackla problem, känslan när man väl löser det är helt obeskrivlig. Sen tror jag på IT – så mycket sker ju via datorer. Jag tror det är nyttigt att kunna och det kommer att fortsätta vara nyttigt i framtiden också. Jag sitter mycket vid datorn även när jag är ledig och spelar spel och pratar med kompisar. Jag hade gärna velat bli bättre på hårdvara också, men det får bli senare.

Hur är det att plugga på yh jämfört med gymnasiet?

– Det är skönt! Här är det fokuserat till en kurs i taget, och då kan man lägga all energi på det. En sak i taget är mycket enklare. Och sen är det skönt att känna sig delaktig i hur man ska strukturera upp det hela.

IT är ju traditionellt en mansdominerad branch. Är det många killar i din klass?

– Ja, det var fler killar på teknik på gymnasiet också, men här är det ännu fler. Men det känns helt ok att vara tjej, och jag minns att vår lärare på gymnasiet sa att det behövs fler tjejer i branschen.

Du var ju inne på att läsa på universitet men valde YH?

– Ja, min kompis rekommenderade YH. Man säkrar ett jobb nästan direkt efteråt, men om jag hade läst juridik hade det ju tagit fem år. Så detta smäller högre. Det känns kul att blanda in det praktiska så snabbt i pluggandet. Jag ser fram emot Lia, det kommer att kännas bra.

Hur tänker du kring det här med LiA plats (Lärande i arbete)?

– Jag har inte hunnit fundera på det riktigt än, men jag vet att det finns en lista på skolan med företag som tar emot LiA. Men jag har inte bestämt mig för om jag ska hitta nåt själv.

Vilka tips skulle du vilja ge till någon som funderar på att gå samma utbildning som du?
– Prata mycket med lärarna och prata med dina kurskompisar. Var inte rädd för att ta upp saker som du tänker på eller inte tycker funkar – de är supersnabba på att göra något åt saken.

Då säger vi grattis och önskar dig lycka till med dina studier till Backend.