Från kaffemaskiner till sol, vind och vatten – NBI/Handelsakademin
Inköp & LogistikInspirationProgramStuderandeVäxjö

Från kaffemaskiner till sol, vind och vatten

Av 19 april, 2024april 29th, 2024No Comments

Erika tröttnade på sitt tunga jobb och bestämde sig för att byta karriär. Efter två års studier till Logistics Planner var det nya jobbet klappat och klart. Och hon stortrivs!!

Hej! Du läste till Logistics Planner i Växjö och fick jobb i höstas direkt efter utbildningen, berätta!
– Det stämmer. Det började med att jag fick göra mitt examensarbete på företaget där jag hade gjort min andra LiA. I det arbetet fick jag rita om en hel avdelning och sedan få det att hända i verkligheten.

Efter det sa min handledare att allt det jag lärt mig på skulle jag kunna ha nytta av som produktionstekniker. Ja, men det är ju klart, tänkte jag! Så först fick jag en visstidsanställning och nu är jag fast anställd sedan 1 februari som Produktionstekniker. Det passar mig ju som handen i handsken.

Vad fick dig att byta karriär och börja plugga igen?
– Innan jobbade jag med att serva kaffemaskiner och låg ute på vägarna och körde hela tiden, samtidigt som jag hade små barn. Det roligaste med det jobbet var att jag fick planera mina egna turer; jag har alltid velat vara med och bygga upp, strukturera och ha kontroll. Men det var ett tungt jobb. Då tänkte jag att jobbet som transportledare skulle passa mig.

Roligt att plugga som vuxen

Hur hittade du till vår utbildning Logistics Planner?
– Jag tror att jag såg en annons på FB och läste på om utbildningen, kollade runt lite och tyckte att det lät vettigt. Jag sökte och blev förvånad över att jag kom in.

Hur räckte tiden till för studier med två små barn?
– Det funkade bra, tycker jag. Det blev väl några kvällar och en och annan helg, men normalt var vi i skolan en till två dagar i veckan och resten var på distans. Det var jätteskönt, både att kunna jobba hemma och att komma in och träffa kompisar.

Hur var det att plugga som vuxen?
– Det var roligt! Jag var ju mycket mer mogen och såg saker på ett annat sätt än när jag gick på gymnasiet. Och jag träffade så många människor med olika erfarenheter och bakgrund, och vi kom från väldigt olika delar av landet.

När du valde utbildning, hur mycket tänkte du på dina chanser att få jobb sen?
– Väldigt mycket. Tänk om jag hade läst och inte fick jobb sen!

Var universitet ett alternativ?
– Nej, det tar alldeles för lång tid. Två år var lagom för mig

Löser utmaningarna tillsammans

Vad gör du till vardags i din roll?
– Jag sitter aldrig en heldag framför en dator, utan är oftast ute i produktion. Där hjälps vi åt. Jag har så många fantastiska kollegor och får ibland frågan: Kan du se om vi kan göra detta på nåt annat sätt? Så det blir att jag hjälper till lite här och var, i stora och små projekt. Nu skissar jag på en omorganisation av vår interna produktion för att få rätt flöden. Ibland kan det bli störningar i produktionen och då hjälper jag till med att lösa det.

Du jobbar på Holtab, vad gör ni?
– Vi bygger nätstationer som är en viktig del av elnätet. När du ser de små husen längs med vägarna, då kan det vara en Holtab station. Vi har jobbat med distribution av hushållsel i 50 år. Nu är det många stationer som köps till försörjning av solenergi, vindkraft och laddningsstationer. Vi har många solcellsparker i Danmark, där har de kommit långt med grön elförsörjning. Vi har växt mycket på kort tid och gick över miljarden förra året, vilket var beräknat till 2025. Det går snabbt i vår bransch, det är så häftigt.

Men du har ingen utbildning inom el?
– Nej, jag har ingen el-teknisk utbildning, men kunniga kollegor om har el utbildning som man kan ta stöttning av.

Vad var mest intressant i utbildningen till Logistics Planner?
– Hur man får till flöden och Lean. Det verkar som att Lean är grunden i allt man gör.

Har du hunnit se något framtida drömjobb framför dig?
– Nej, jag tycker ju att det är så bra här! Jag trivs så himla bra med kollegorna och varierande arbetsdagar. Ingen dag är den andra lik.

Vad skulle du säga till nån som funderar på att byta karriär
– Våga ta klivet. Jag tänkte ganska länge att jag inte kommer att klara det, men det gjorde jag. Man har mer i sig än vad man tror, och två år går fort!