Logistiker är ett yrke som är relativt okänt för många. Men yrket har fått allt större betydelse i takt med att e-handeln har ökat. I dag finns logistiker i de flesta företag och de har stor påverkan på företagets lönsamhet.
Men vad gör en logistiker och vad lockar med yrkesrollen? Vi ringer upp Mathilda Boxmark, som läser första året på sin YH-utbildning till Logistics Planner i Växjö.
Hej Mathilda! Hur har det varit hittills?
– Det har varit kul, över förväntan faktiskt. Jag har lärt mig mycket.
Berätta lite om dig själv. Vad gjorde du innan?
– Jag pluggade ekonomi på gymnasiet och vid sidan av det hade jag några småjobb inom restaurang och städ och sedan efter studenten jobbade jag några år på lager. Nu senast har jag arbetat som administrativ assistent på regionen och är tjänstledig för att läsa till logistiker. Självklart vill jag helst hitta ett jobb inom logistik efter utbildningen, men man vet ju inte hur det kommer se ut med jobbmöjligheter nu framöver på grund av pandemin. Jag är 27 år och har två barn.
Vad var det som lockade med den utbildningen?
– Det är så brett och det öppnar så många möjligheter. Logistik finns i nästan alla företag på ett eller annat sätt och man kan jobba med så mycket – det var nog det som avgjorde. Det kan skilja sig så mycket från företag till företag, det blir aldrig tråkigt. Och sedan gillar jag att man får se hela bilden av företaget – hur allt hänger ihop. Det är också ett jobb där man direkt kan påverka lönsamheten i företaget. Ibland behöver man bara vrida på små saker för att det ska få stor effekt för företaget. Det tilltalar mig.
Var utbildningen till Logistics Planner ditt förstaval?
– Nej, först sökte jag Inköp faktiskt, men sedan fick jag ett mail om att logistikutbildningen också skulle starta här i Växjö, så jag sökte den också. Sen när jag läste på lite mer ändrade jag mig, så att den blev mitt förstaval.
Har du hunnit fundera på hur ditt drömjobb ser ut?
– Nej, jag har ingen aning faktiskt. Vi har just läst produktionslogistik, och det var mycket intressantare än vad jag trodde – det är så komplext. Jag ser fram emot att göra Lia – det är bra att man får komma ut och jobba och känna vad som skulle passa en bäst.
Var det problemlösningen som lockade mest?
– Ja, problemlösare blir man! Det är mycket som ska klaffa – det är lite som att lägga ett pussel. Jag gillar att ha många bollar i luften och jobba på flera olika nivåer. Det gjorde jag på ett sätt i mitt jobb som administrativ assistent också fast på en lite annan nivå. Jag trivs med det, på det sättet blir det aldrig tråkigt.
Du valde ju YH. Funderade du även på att gå på universitet/högskola?
– Ja, absolut! Men jag kände att YH är ju en kort utbildning jämfört med universitetet, och jag ville inte sitta i skolbänken så länge. Med hus och två barn föredrar jag att jobba. Så för mig var YH perfekt och det är klockrent med praktiken.
Hur är det att plugga på YH jämfört med gymnasiet?
– Här får man ju ta allt ansvar själv, det finns ingen som dubbelkollar om man pluggar. Allt ligger på dig själv att göra. Sen är ju alla där för att de vill, och inte för att de måste, och alla har valt just den här utbildningen för att de vill jobba som logistiker. Vi alla är vuxna, och det märker man på dynamiken i klassen.
Du har två små barn och pluggar samtidigt?
– Ja, det har varit bra för disciplinen. Jag gör det jag kan när barnen är på förskolan. I det stora hela har det gått jättebra.
Så vad skulle du säga till småbarnsföräldrar som funderar på att byta karriär?
– Jag var själv orolig om det skulle funka med barnen. Men mitt råd är: bara kör, det ordnar sig och det funkar! Har man bara disciplinen så går det jättebra. Jag har vänt det till något positivt.
Vilket inflytande har ni som studerande på innehållet i utbildningen?
– Efter varje kurs får vi besvara en enkät och berätta vad som är bra och dåligt. Jag sitter också som klassrepresentant i ledningsgruppen, och där går vi igenom svaren och diskuterar om något behöver ändras. Jag tycker de är lyhörda.
Hur känns det att sitta med i ledningsgruppen med representanter från arbetslivet?
– Det är kul. Jag tar mig gärna an såna saker som gör att jag utvecklas. Det är intressant att höra vad som diskuteras och kunna vara klassens röst.
Vad säga till någon som funderar på att söka till den här utbildningen?
– Jag skulle säga att det är en superbra utbildning. Vi lär oss konkreta saker som vi kommer att ha nytta av när vi kommer ut. Har man bara disciplinen att göra det man ska, går det fint.
Då önskar vi lycka till med fortsatta studier och hoppas att ni snart kan ses i klassrummet igen!