”Många tänker militärer när man pratar om Försvarsmakten, men vi är även en väldigt stor civil arbetsgivare” – NBI/Handelsakademin
Inköp & LogistikInspirationProgramStuderande

”Många tänker militärer när man pratar om Försvarsmakten, men vi är även en väldigt stor civil arbetsgivare”

Av 8 juli, 2025No Comments

Kristin arbetar som kategoriledare på Försvarsmakten i Boden, där hon leder arbetet inom olika inköpsområden. Med en bakgrund i rättsvetenskap och en karriär som tog fart på Region Norrbotten, kombinerar hon juridik, strategi och affärstänk i sin roll. I dag är hon också med och formar framtidens inköpare genom sitt engagemang i ledningsgruppen för utbildningen Inköp & Supply Management i Luleå.

Hej Kristin! Vill du berätta lite om din roll?
Jag jobbar med Inköp och kategoristyrning och har det övergripande ansvaret för flertal inköpsområden. Det betyder att jag både arbetar med interna och externa processer och har mycket kontakt med marknaden och leverantörer. Just den variationen är något av det bästa med mitt jobb, ena dagen jobbar jag med en strategi och nästa dag för jag dialog med leverantörer.

Vad motiverade dig att engagera dig i ledningsgruppen?
Jag tycker att det är en riktigt bra utbildning, och eftersom det finns ett stort behov av inköpskompetens känns det meningsfullt att få vara med och påverka innehållet. Det är roligt att kunna bidra till att forma framtidens kollegor. Vi har dessutom haft flera studerande som gjort sin LIA hos oss och många har fått jobb här efteråt, vilket är ett fint kvitto på att samarbetet fungerar.

Vad har du upptäckt under din tid i branschen?
Att inköpsområdet är mycket bredare än man först tror. Alla organisationer, både inom offentlig sektor och näringslivet, har behov av inköpskompetens.

”Inköp är ett jobb där du får möjlighet att växa. Det är ett viktigt jobb där du är med och bidrar till att göra goda affärer”


Vad har du lärt dig mest under din tid i branschen?

En stor lärdom har varit att verkligen förstå vad kategoristyrning innebär och vilka fördelar det kan ge, både för verksamheten och för själva inköpsarbetet. Jag har också lärt mig mycket om vikten av att vara flexibel och kunna anpassa sig till olika situationer.  Och just i de utmanande situationerna utvecklas man ofta som mest. Det är inte alltid enkelt, men otroligt lärorikt.

Vilka kompetenser har varit viktigast för dig i din yrkesroll?
För mig har kunskap inom avtalsrätt och en god analytisk förmåga varit avgörande – det är grunden i många delar av arbetet. Men det handlar minst lika mycket om inställning. Att vara nyfiken, intresserad av inköpsfrågor och ha en vilja att lära sig är otroligt viktigt. Utan det engagemanget kan jobbet bli tufft, särskilt i en roll som ständigt förändras och utvecklas.

Vilka kunskaper tror du blir viktiga framöver?
Branschen blir allt mer internationell, så goda kunskaper i engelska blir viktigare – både i kommunikation och i avtal. Det är också viktigt att förstå juridiken i ett större sammanhang, inte bara som regelverk utan som en del av hela affären. Omvärldsanalyser och att ha koll på försörjningskedjor är något som just nu är stor fokus på.  Genom mitt arbete i ledningsgruppen ser jag hur utbildningens innehåll anpassas för att spegla den utveckling vi ser i branschen, och det känns värdefullt att kunna bidra till att studerande får med sig rätt kompetens in i arbetslivet.

Hur ser framtiden ser ut för den som vill arbeta inom detta fält?
Framtiden ser ljus ut. Inköpskompetens efterfrågas i både offentlig och privat sektor, och det finns många olika vägar att gå; från operativt inköp till strategiskt arbete, upphandling och analys. Eftersom inköp påverkar både ekonomi, hållbarhet och kvalitet blir rollen allt viktigare i många organisationer. Det gör att kompetenta personer inom området är väldigt attraktiva på arbetsmarknaden.

Vad kan man förvänta sig när man kliver ut i arbetslivet?
Ett omväxlande arbete där det händer mycket och där du snabbt får ta ansvar. Att jobba med inköp är att jobba med förändringsarbete så man behöver trivas med förändringar. Det är ett viktigt jobb där du är med och bidrar till att göra bra affärer, vilket jag tycker är både roligt och meningsfullt. Det finns också stora möjligheter att växa, både inom din roll och genom att prova nya vägar i branschen. Det gäller bara att vara nyfiken och våga ta för sig.

Vad brukar ni titta på när ni anställer någon?
Det viktigaste är att du har engagemang, att du är intresserad av inköp och vill utvecklas inom området. Du behöver inte veta exakt vilken roll som passar dig från början, det brukar växa fram med tiden. Det handlar mycket om att hitta en roll som passar din personlighet och intresse. Flexibilitet och nyfikenhet är alltid värdefullt samt att du trivs att jobba med förändringar. Har du dessutom erfarenhet från serviceyrken är det en stor fördel, eftersom många roller inom inköp innebär kundkontakt och relationsbyggande.

Har du något tips till någon som är ny för att ta sig in i branschen?
Sök dig både till privata och offentliga arbetsgivare, det är mitt främsta tips. Det är stor skillnad mellan hur de jobbar, och just därför är det så värdefullt att få insyn i båda. Du får en bredare förståelse för branschen och lär dig snabbt vad du trivs med, och vad som kanske inte passar dig lika bra. Ju mer erfarenhet du samlar på dig i början, desto lättare blir det att hitta din plats och bygga vidare därifrån.

Vilken typ av arbetsuppgifter möter man oftast i början av sin karriär?
I början får man ofta ta sig an lite enklare uppgifter för att bygga bredd och hinna känna efter vad man trivs med. Det kan till exempel handla om att ta in offerter, jämföra priser, uppdatera avtal eller stötta mer erfarna kollegor i olika inköpsprocesser. Med tiden växer både ansvaret och komplexiteten i arbetsuppgifterna.

Vilka vägar kan man gå efter denna utbildning?
Det finns många olika roller: inköpare, upphandlare, inköpssamordnare, kategoriledare, analytiker. Inköpsanalytiker jobbar till exempel mycket med statistik, medan en inköpssamordnare är spindeln i nätet med mycket kontakter.

”Var nyfiken och våga ställa frågor! Det är så du lär dig och hittar vad som passar just dig.”

 

Vad kan man som studerande göra för att få ut så mycket som möjligt av sin LIA?
Var nyfiken, ställ frågor och testa olika områden. Jag var inne på det tidigare, men vill verkligen understryka hur värdefullt det är att prova både offentlig och privat sektor om du har möjlighet. Det ger olika perspektiv, arbetssätt och insikter och hjälper dig att hitta var du trivs bäst. Se LIA:n som en chans att både utvecklas och få en tydligare bild av din framtida yrkesroll.

Vad tycker du att en bra LIA-plats ska erbjuda en studerande?
En bra LIA-plats ska ge studerande möjlighet att arbeta med verkliga uppgifter, sådant som faktiskt gör skillnad i verksamheten. Det handlar inte bara om att få vara med, utan om att känna att man bidrar och får växa. Hos oss strävar vi efter att våra LIA-praktikanter ska känna att de utvecklats under sin tid här Det är viktigt att det finns tid för handledning, återkoppling och reflektion längs vägen, så att det verkligen blir en lärande period och inte bara en praktik.

Vad vill du att folk ska veta om Försvarsmakten som arbetsgivare?
Många förknippar nog Försvarsmakten med det militära, men vi är även en väldigt stor civil arbetsgivare. Bara inom inköp är vi omkring 150 personer spridda över hela landet. Det är inte alla som vet att det finns så många olika roller hos oss. Vi har föreläst på utbildningen flera gånger och märker alltid hur intresset väcks när vi berättar mer om vad vi faktiskt gör. Det händer mycket hos oss!

Vad skulle du ge för råd till någon som funderar på att läsa denna utbildning?
Sök! Utbildningen ger en riktigt bra grund att stå på, både teoretiskt och praktiskt. LIA:n är ett utmärkt tillfälle att visa vad du går för, och du får testa dina kunskaper i praktiken. Mitt bästa råd är att vara nyfiken, ta för dig och se varje del av utbildningen som en chans att växa.