
Sofia är marknadsansvarig på 3bits i Göteborg och har varit en del av företaget i 16 år. Med bakgrund som systemutvecklare och lång erfarenhet av rekrytering har hon ett starkt engagemang för att hitta och lyfta nya talanger – ofta genom LIA. Här berättar hon varför LIA gör skillnad, både för branschen och för 3bits.
Hej Sofia! Vill du berätta lite om din roll på 3bits?
– Jag heter Sofia Winterlén och arbetar som marknadsansvarig på 3bits i Göteborg. Jag har varit här i 16 år och har haft olika roller, men i grunden är jag systemutvecklare. Jag har också läst kommunikationsvetenskap och jobbar idag både med marknad och rekrytering. 3bits är ett IT-konsultbolag och våra utvecklare arbetar i olika kundprojekt, ofta långsiktiga samarbeten där vi tar stort ansvar för helhetslösningen. Vi är tre team inhouse, och jag är med i hela rekryteringsprocessen där jag går igenom ansökningar, deltar i arbetsmarknadsdagar och är med vid intervjuer. Det är en rolig del av jobbet att få träffa nya talanger.
Varför ville du vara med i ledningsgruppen för utbildningen och vad är roligast?
– Jag gick med i ledningsgruppen 2021. Jag har alltid haft ett intresse för att komma med idéer och förbättringsförslag, både när det gäller affärsutveckling och utbildning. Det var också mycket tack vare utbildningsledaren på NBI/Handelsakademin, hennes engagemang smittar verkligen av sig. Hon är närvarande, stöttande och genuint mån om att utbildningen ska bli så bra som möjligt för alla som går den. Alla i ledningsgruppen är där för att man ser potentialen i de studerande och vill förbättra utbildningen.
”Att få vara med och forma framtidens utvecklare är både roligt och viktigt.”
Vad tycker du är det viktigaste de studerande får med sig från utbildningen?
-Utöver den tekniska kunskapen får de med sig en förståelse för hur man angriper problem. LIA-perioderna är en enorm styrka för både studerande och företag. När jag själv läste på universitetet fanns det ingen koppling till arbetslivet. Med denna utbildningsform får man tidigt en inblick, möjligheten att knyta kontakter och en chans att testa det man lärt sig.
Hur väl stämmer utbildningens innehåll överens med de behov ni ser i arbetslivet?
– Jag tycker att mixen i utbildningen är väldigt bra. De studerande får en bra teknisk grund i programmering, men också träning i de mjukare delarna som samarbete, problemlösning och hur man fungerar i ett team. Det är egenskaper som är minst lika viktiga ute i arbetslivet.
Finns det något i utbildningen som du tycker sticker ut eller känns extra relevant?
– Att vi bytte namn till .NET kändes som ett viktigt steg, och något vi i ledningsgruppen verkligen stod bakom. Det gör det tydligare för både studerande och arbetsgivare vad utbildningen faktiskt innehåller och vilken kompetens man har med sig när man är klar.
Hur ser du på balansen mellan tekniska kunskaper och mjukare färdigheter?
– Det tekniska är såklart grunden. Det är viktigt att förstå verktyg, språk och system. Men för att lyckas i större projekt krävs mer än så. Stora och komplexa lösningar bygger på samarbete. Alla behöver inte ha samma roll i ett team, men gruppdynamiken är avgörande. Att vara lyhörd, flexibel och kunna känna in rummet gör ofta större skillnad än man tror. Det fina med utbildningen är att den fångar upp båda delarna, den ger en bra teknisk grund samtidigt som de mjukare färdigheterna tränas i praktiken.
Hur ser efterfrågan på systemutvecklare ut hos er och inom branschen?
– Hos oss jobbar många IT-konsulter och vi har alltid behov av duktiga .NET-utvecklare och kommer att ta emot minst två LIA-studerande i höst. Just nu har vi förmånen att jobba med flera spännande projekt och starka samarbeten, vilket gör att behovet är stort. Skickliga och anpassningsbara utvecklare kommer alltid att vara eftertraktade, både hos oss och i branschen som helhet.
Vilka tekniker, verktyg eller kompetenser tycker du är värdefulla att ha med sig?
– Det viktigaste är inte att kunna allt, det är att kunna lära sig. Har man en stabil grund i .NET och C# kommer man långt. Nyfikenhet är en stor tillgång. AI är ett bra komplement, men det löser inte allt. Man behöver förstå vad man gör och vad resultatet ska bli, annars spelar det ingen roll vilket verktyg man använder.
Vad brukar ni titta efter när ni tar emot en LIA-studerande?
– Vi tittar mycket på det tekniska intresset. Hos oss har alla en bakgrund inom området, och vi letar efter personer som är nyfikna och vill lära sig mer. Det är också viktigt att kunna ta sig an problem, tänka självständigt och våga testa olika lösningar.
Vad får ni ut av att ta emot en LIA-studerande?
– Massor! Vi har tagit emot studerande i över tio år och det har gett oss många duktiga medarbetare, flera av dem jobbar kvar hos oss än idag. Det är ett fint sätt att lära känna varandra och se om vi är en bra match. Hos oss får man vara med på riktigt, i skarpa projekt och teammöten, inte bara sitta bredvid och titta på. Vi tror på att ge ansvar tidigt, med stöd längs vägen. Vi har anställt så många bra utvecklare tack vare LIA. Det är en fantastisk rekryteringskanal för oss.
Vad är värdet av LIA för er och för branschen i stort?
– Det är ett enormt värde, både för oss som företag och för branschen i stort. LIA gör att övergången från studier till arbetsliv blir mycket smidigare. De studerande kommer ut med färska kunskaper, och får direkt testa dem i skarpa sammanhang. Jag vill också lyfta våra team, som verkligen investerar tid och engagemang i att ta emot nya. Det gör stor skillnad, både för individen och för oss som arbetsgivare.
”Alla har varit nya någon gång, och vill vi säkra framtidens kompetens måste vi ge nästa generation en chans att komma in i branschen.”
Vad har de studerande från denna utbildning med sig till en arbetsplats?
– De kommer in med nyfikenhet, driv och en stark vilja att utvecklas. Många tycker det är otroligt kul att få se sina lösningar användas i verkligheten och att kunna visa familj och vänner vad de faktiskt har byggt. Det blir på riktigt, och det märks att det motiverar.
Vad vill du säga till företag som funderar på att ta emot sin första LIA-studerande?
– Gör det! Investera lite tid så kommer du att få mycket tillbaka. Det är ett fantastiskt sätt att hitta framtida kollegor. Alla är nya i början, och någon måste vara den som öppnar dörren. Det är roligt att få vara med på den resan och se hur någon växer in i rollen och utvecklas under LIA:n. För oss har det varit ett naturligt sätt att hitta nya medarbetare.
Vad skulle du säga till en handledare?
– Det är som i vilket teamarbete som helst. Man delegerar, lär känna varandra och bygger förtroende. Många av våra LIA-studerande har löst saker själva redan från start, och är ni en större arbetsplats så lär det finnas fler personer i teamet som kan hjälpa till. Man behöver inte bära hela ansvaret själv som handledare.
Har du något tips till den som söker LIA eller är i början av sin karriär?
– Var aktiv! Gå på arbetsmarknadsdagar, nätverka på LinkedIn, och följ företag och personer du är nyfiken på. Skriv dina egna CV:n och personliga brev. Använd inte AI för det märks. Var personlig och våga söka även om du inte uppfyller alla krav. Håll kontakten med klasskompisar och tipsa varandra. Och tänk inte för smalt, det finns många olika typer av företag med behov av just IT-kompetens.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka denna utbildning?
– Om du har ett genuint teknikintresse och gillar .NET-utveckling så sök! Utbildningsformen är klockren, men du behöver vara öppen för att ta till dig kunskap och vilja utvecklas.