
Efter 15 år inom det militära valde Joakim att byta bana. Nu har han precis avslutat sitt första år på utbildningen Säljare B2B i Växjö, och har redan börjat använda sina nya kunskaper både på LIA och i sitt eget företag.
– Allt jag lär mig i skolan har jag kunnat använda i mitt företag vilket gör det så meningsfullt, förklarar han.
Hej Joakim! Berätta lite om dig själv och vad gjorde du innan studierna?
-Jag är 36 år, har fru, barn och villa. Befinner mig alltså mitt i livet. Jag har jobbat som militär i 15 år och yrkesofficer i 10 år, men under de senaste fem åren började jag intressera mig mer för näringslivet. Jag och två kollegor insåg att många av de egenskaper vi utvecklat inom Försvarsmakten – som ledarskapsförmåga, beslutfattande, struktur och kommunikation – är värdefulla i andra sammanhang.
Vad var det som fick dig att fastna för den här utbildningen och vår skola?
-Försäljning känns som en grundmotor i många företag. Det är där relationer skapas, behov identifieras och affärer blir verklighet. Jag gillar den dynamiken och såg direkt att det är en kompetens som är användbar i nästan vilken bransch som helst. När jag sedan såg att skolan låg nära där jag bor och att kursinnehållet var både brett och praktiskt inriktat, kändes valet enkelt.
Vad lockade dig med att jobba inom försäljning?
– Jag ser försäljning som en möjlighet att hjälpa andra att nå sina mål. Det stora för mig är att jobba med något jag tror på. Tror du inte på produkten ska du inte sälja den.
– Mycket av det som gör en bra säljare – att bygga relationer, skapa förtroende och veta hur man för sig – har jag fått med mig från Försvarsmakten. Den erfarenheten är en tillgång i säljsammanhang, där förtroende och professionalism är viktigt.
Hur har du upplevt balansen mellan teori och praktiska moment?
– Den har varit bra. I varje kurs har vi haft något praktiskt moment. Det har varit mer praktiskt än jag trodde, vilket passar mig bra. Sen har vi ju LIA-perioderna också där man verkligen får testa sina kunskaper i skarpt läge och se hur det fungerar ute i arbetslivet.
Har utbildningen förberett dig för rollen som säljare?
-Ja, absolut. Det jag tycker är särskilt bra är att vi inte bara har läst om försäljning, utan också om allt runt omkring. Vi har fått en tydlig förståelse för hur företag fungerar, vilket är helt avgörande i en säljroll. Affärsmannaskap är ett genomgående tema, och vi har även läst kurser i bland annat engelska och affärskultur.
Hur är stämningen i klassen?
-Stämningen är väldigt bra! Vi umgås och kommer bra överens. Vi läser tillsammans med klassen i Halmstad, och varannan vecka är läraren på plats i Växjö och varannan i Halmstad. Upplägget passar mig väldigt bra.
Hur har du upplevt undervisningen, upplägget och kontakten med utbildarna och utbildningsledare?
-Det är en bra balans mellan digitala och fysiska lektioner. Jag föredrar att ses på plats, eftersom det skapar ett annat djup i dialogen, men det digitala har fungerat väldigt bra. Att delar av undervisningen sker online har också gjort det möjligt för mig att gå utbildningen, särskilt eftersom jag har familj. Utbildarna är väldigt kompetenta inom sina områden och lyckas göra innehållet relevant. Kontakten med utbildningsledarna har också varit väldigt bra, de är tillgängliga, lyhörda och lätta att ha att göra med.
Finns det något moment du tycker står ut lite extra?
-Ja, i kursen Personlig försäljning fick vi göra ett säljsamtal som examinerande uppgift. Det var nog en skräckblandad förtjusning, men också väldigt lärorikt. Man får perspektiv på var man befinner sig i sin process, och det var ett bra sätt att utmana sig själv.
”Det var skräckblandad förtjusning, men jag lärde mig så mycket. Jag såg tydligt var jag stod och vad jag behövde utveckla.”
Hur känns det att komma ut på LIA, och vad får du göra?
-Det är fantastiskt! Just nu gör jag min första LIA på ett tryckeri, TMG. Jag har fått vara med i hela säljprocessen; on-boarding, egna projekt, rutiner, kundluncher och event vilket är väldigt roligt.
Hur hittade du LIA-plats?
– Jag var på ett bröllop under förra sommaren och där träffade jag en person som jobbar på detta företag. Jag berättade att jag skulle börja studera till hösten och frågade om möjlighet till LIA, och nu sitter jag här. Jag hade faktiskt min LIA-plats klar redan under första terminen tack vare det samtalet.
Har du något tips för att söka LIA?
-Se dig omkring och börja tidigt. Det är alltid lättare att prata med någon man har en relation till. Inventera dina relationer och vilka du känner, utanför din närmsta familj och vänner. Många kan sitta på värdefulla kontakter.
Fick du använda kunskaper från utbildningen direkt på din LIA?
-Absolut! Hade jag gjort denna praktik i augusti förra året hade jag inte haft koll på något. Men nu visste jag hur man skulle tänka, det var en stor trygghet att ha teoretisk kompetens i ryggen.
Hur har LIA:n påverkat hur du ser på yrket i praktiken?
-Eftersom jag varit ute i arbetslivet ett bra tag kom inget som en riktig chock. Men LIA:n har bekräftat att försäljning, precis som många andra yrken, handlar om att bygga upp sin kompetens över tid. Det är en process och man utvecklas genom att göra, reflektera och våga testa. Det finns inte ett sätt att göra allt rätt från början, utan man lär sig längs vägen.
Hur har kontakten med arbetslivet sett ut hittills?
-Mestadels genom studiebesök och gästföreläsare. Ett exempel är när vi besökte Kalmar Innovation Center som gör truckar, det var väldigt roligt att se verksamheten och prata med personer som jobbar med det här på riktigt.
Efter sommaren börjar sista året, hur känns det?
-Jag är jättetaggad på andra året! I början var det ingen som hade erfarenhet av försäljning, men nu kommer alla tillbaka efter tio veckors praktik. Jag ser fram emot diskussionerna i klassen och höra vad som funkat och inte funkat. Jag vill bli utmanad i mina egna föreställningar och ta tips och råd från mina klasskompisar.
-Efter utbildningen vill jag fortsätta utveckla mitt företag UtEffekt Ledarskap som jag driver tillsammans med två kollegor från Försvarsmakten.
”Jag vill bli utmanad i mina egna föreställningar, det är då man utvecklas på riktigt.”
Vad hade du velat att någon berättade för dig innan du började studera?
– Slappna av och njut lite mer. Det är lätt att bara vilja prestera, men allt måste inte vara perfekt hela tiden. Man får inte glömma att ha kul på vägen, två år går fort.
Vad vill du säga till någon som funderar på att söka till utbildningen?
– Vad du än ska jobba med så kommer du att ha nytta av den här kompetensen. Det spelar ingen roll om du jobbar med HR, i butik eller inom något annat. Att förstå vad människor värdesätter och hur företag fungerar är ovärderligt.
– Jag gillar att utvecklas och drivas framåt. Att läsa en yrkeshögskoleutbildning på två år är lite som balsam för själen, man får vidga vyerna och öppna nya dörrar. När man har jobbat ett tag finns det dessutom möjlighet att läsa fristående kurser på NBI/Handelsakademin för att fortsätta utvecklas, och det tycker jag är ett stort plus. Jag vill uppmuntra fler att investera i sig själva. Det finns omställningsstöd att söka som gör det ekonomiskt möjligt, särskilt om man – som jag – har arbetat i många år och har familj.
– YH-formen är en väldigt bra utbildningsform då den ligger nära arbetslivet, är aktuell och hands-on. Det passar mig perfekt. Att kursinnehållet dessutom utvecklas löpande, så att vi till exempel läser något annat än nästa kull, ser jag bara som positivt. Det visar att utbildningen hänger med i samhällsutvecklingen.
Nu väntar ett välförtjänt sommarlov efter det första intensiva året. För Joakim innebär det att landa lite, hämta energi och spendera tid med familjen.