
Efter 16 år inom handeln kände Linda att det var dags för något nytt. Med små barn hemma och en längtan efter att byta bana valde hon att börja studera till Paralegal. Hon tog examen 2022, och i dag arbetar hon på familjejuristbyrån Verahill. Ett val hon inte ångrat en sekund.
Hej Linda! Vad gör du i dag?
– Jag arbetar som Paralegal på Verahill Familjejuridik. Vi jobbar med livsjuridik, dödsfallsjuridik och processrätt. Min roll är bred och jag stöttar juristerna i det dagliga arbetet, men är också administrativt ansvarig, hjälper kollegor och är med i rekryteringsprocesser och säkerställer rutiner. Jag jobbar även mycket med att effektivisera våra arbetssätt och utveckla system.
– Jag bor i Malmö med min man och våra barn. Innan jag utbildade mig till Paralegal arbetade jag inom detaljhandeln, men efter 16 år i samma bransch kände jag att det var dags att göra något helt annat. Då hittade jag den här utbildningen, och det blev starten på en ny väg i livet.
Hur bidrog utbildningen till att du hamnade där du är i dag?
– Den var helt avgörande. Jag hade aldrig fått jobbet utan utbildningen. Den gav mig en väg in i branschen och en juridisk förståelse som är helt nödvändig för att klara jobbet och trivas i rollen.
Vad var det som fick dig att välja just denna utbildning på NBI/Handelsakademin?
– För mig handlade det om en kombination av trygghet och intresse. Det var viktigt att utbildningen ledde till jobb, och det visste jag att den här gjorde. Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor, kommunikation och juridik så utbildningens innehåll kändes både relevant, roligt och spännande. Sen spelade det också stor roll att jag kunde studera här i Malmö, nära familjen.
Vad var det mest givande momentet under utbildningen?
– LIA-perioderna! Det var då jag kunde börja nätverka, förstå mina styrkor och se vad jag behövde utveckla. Jag gjorde båda mina LIA-perioder på Verahill, där jag jobbar idag.
– Det som gjorde stort intryck var hur välstrukturerad LIA:n var, tack vare min handledare på Verahill. Det fanns en tydlig plan för hur jag skulle bygga vidare från den första perioden till den andra. Under min andra LIA fick jag fördjupa mig inom bland annat processrätt, umgängestvister och arvstvister så det blev en naturlig utveckling av det jag redan lärt mig.
Visste du vad du ville arbeta med innan du började utbildningen?
– Nej, inte alls. Det kom under utbildningen. Många tänker domstol från början, men utbildningen är så pass bred att man kan gå åt många olika håll – byrå, bank, försäkring, företag eller myndigheter. Det handlar mycket om vad du själv vill och gör av utbildningen.
Vilka delar av utbildningen har du haft mest nytta av i ditt dagliga arbete?
– Alla rättsområden var viktiga, de lade grunden till allt. Men jag vill särskilt lyfta kommunikationskursen. Den gav mig otroligt mycket, inte minst eftersom jag alltid varit intresserad av språk och hur vi kommunicerar. Där fick jag verktyg för att uttrycka mig tydligt, lyhört och professionellt i olika sammanhang.
– Kursen Juridisk svenska blev ett viktigt komplement. Den gjorde mig uppmärksam på hur språket fungerar i juridiska sammanhang och hur viktigt det är att anpassa ton och formuleringar, särskilt när man kommunicerar med klienter, kollegor eller myndigheter.
Hur upplevde du balansen mellan teori och praktik?
– Den var väldigt bra. Det var skönt att få bygga en teoretisk grund först, det gjorde att jag kunde ta till mig praktiken på ett helt annat sätt när jag väl kom ut. Att båda LIA-perioderna var långa gjorde också stor skillnad. Det gav tid att komma in i yrkesrollen på riktigt.
Hur fick du tag på din LIA-plats?
– Jag tog kontakt själv. Jag ringde, fick komma på intervju och visade att jag verkligen ville detta. De uppskattade att jag ringde och inte bara mailade, det visar på vilja och jag tror det gjorde att de vågade satsa på mig.
– Man konkurrerar inte bara med andra YH-studerande, utan även med universitetsstudenter. Då är det viktigt att sticka ut, visa engagemang och ta för sig.
“Det finns oändligt många möjligheter, det är upp till dig själv vad du gör med dem.”
Vad lärde du dig mest av under LIA:n?
– Vilken bredd rollen har. Det var första gången jag verkligen såg hur komplex och central rollen som Paralegal är. Man har kontakt med klienter, jurister och andra funktioner, och agerar spindeln i nätet.
Hur ser du på dina framtida karriärmöjligheter?
– Möjligheterna är oändliga! När du väl har tagit dig in i branschen kan du bygga vidare. Är du nyfiken och engagerad kan du gå hur långt som helst. Rollen är fortfarande ganska ny i Sverige och kan därför se olika ut beroende på arbetsplats, det är nog viktigt att ha med sig. Ibland får du vara med och utveckla processer, ibland även affären.
Vad hjälpte dig att hålla motivationen uppe under utbildningen?
– För mig var det enkelt för allt var så kul! Jag ville verkligen byta bana, så motivationen fanns där från början. Men annars så fokuserade jag på att anteckna, ställa frågor och var lyhörd. Ju mer man engagerar sig, desto mer får man ut av det.
“Jag började plugga när min yngsta var två år. Det gick, för viljan fanns.”
Hur upplevde du undervisningen?
– Jag studerande under pandemin, så utbildarna hade inte de lättaste förutsättningarna. Men de gjorde ett fantastiskt jobb. Det var dynamiska och givande lektioner, och det märktes att både utbildningsledare och utbildare verkligen brydde sig. Jag fick med mig så mycket.
Har du kontakt med skolan idag?
– Ja, jag sitter faktiskt med i ledningsgruppen. Det känns fint att få vara med och påverka innehållet och se till att utbildningen speglar det som efterfrågas i arbetslivet. Vi var några från ledningsgruppen som föreläste för avgångsklassen i år. Det gjorde starkt intryck på mig när jag själv studerade, så det känns bra att få ge tillbaka.
– På min arbetsplats tar vi såklart emot LIA-studerande och vi har studerande hos oss nu. Det känns fantastiskt att få vara en del av den resan för någon annan, det är som att cirkeln sluts.
Vad vill du säga till någon som funderar på att söka utbildningen?
– Gör det! Det finns inga gränser. Du får en bred grund och kan bygga vidare på det du har med dig sedan innan. Det är ett perfekt sätt att byta bana eller börja om, oavsett ålder. På två år får du en helt ny yrkesroll och en ny framtid.
Som tidigare studerande vet Linda hur mycket utbildningen betyder, både för yrkesrollen och för självförtroendet. Att idag få ta emot nya LIA-studerande, komma tillbaka och föreläsa, och påverka innehållet i utbildningen är ett sätt att hålla kontakten levande och bidra till nästa generation Paralegals.