”Två år går jättefort! Bara gör det!” – NBI/Handelsakademin
GöteborgInspirationIT & TechProgramStuderande

”Två år går jättefort! Bara gör det!”

Av 26 september, 2022april 29th, 2024No Comments

IT & Tech är superhajpat. Utvecklingen går i en rasande takt och företag letar med ljus och lykta efter utvecklare. För det är faktiskt så att vad du än vill uppnå, kan du göra det med kod. Du behöver inte vara särskilt tekniskt intresserad eller ha en passion för matematik. Kodare är intresserade av att lösa problem, och redskapet för att göra det är kod.

– Det är roligt att koda! Man kan se resultatet, det är mycket problemlösning och man får vara kreativ inom vissa ramar. Och jag gillar att kunna leverera ”on the spot”, säger Louise, som läser sitt andra år till Backend Developer.

Var det självklart för dig att välja just Backend?

– Nej, jag sökte till både Frontend och Backend. Frontend är mer kreativt, Backend är lite mer fyrkantigt och ordning och reda och det passar mig.

Vilken är din bakgrund? Berätta lite om dig själv.

– Jag läste ekonomi på gymnasiet och började jobba på lager efter det. Sen läste jag sjöfart & logistik på Chalmers men hade kvar lagerjobbet. När pandemin kom bestämde jag mig för att börja läsa igen. Min bästa kompis började läsa en YH-utbildning till Frontend-utvecklare på en skola i Helsingborg 2018 och tipsade om utbildningen. Själv är jag tekniskt intresserad och tycker det är roligt att studera. Min svåger går på samma utbildning och trodde också programmering skulle passa mig.

Har du familj?

– Jag har sambo, katt och två hönor.

Ingen tupp?

– Nej, tuppen gick bort för 2 v sen. Hönorna är lugnare sen han försvann. Mina hönor drog av fjädrarna på hans fötter och pickade på honom, så jag fick måla hans fötter blå för att dom skulle låta bli dom.

Varför valde du att söka till NBI/Handelsakademin?

– Jag tror att jag valde NBI för att jag kunde läsa en förberedande kurs i programmering 1 hos er.

Hur var kursen?

– Jättebra! Vi gjorde den på distans. Vi kodade i python, och det är ett bra språk för att fatta programmering i grunden, väldigt mångsidigt, så det är bra att ha ett hum om det. Efter det är det lättare att lära sig ett språk till, grunderna är desamma i programmering.

Vad har varit roligast hittills?

– Klassen! Vi har hängt mycket på Discord och har träffats lite grann. Vi har god kontakt och vi har kunnat hjälpa varandra.

Vad drömmer du om att få jobba med?

– Jag skulle vilja kombinera logistiken med programmering. Logistiksystem, lagersystem – det finns många gamla programvaror som skulle må bra av att bytas ut. Så jag vill bredda mig, inte byta bana helt.

Är du på sista LiA:n nu?

– Ja, jag är på Else AB som gör lagerstyrning. Jag hittade dem av en slump för att jag skulle ta tåget. De ligger vid Stampen. Jag googlade dem och hörde av mig och fick en praktikplats. Det är jag och tre praktikanter till men de andra är systemutvecklare. Det är ju ganska lika utbildningar, men de har läst mer systemkrav.

Varför valde du att söka till en yh-utbildning och inte till högskolan?

– Det lockar mig inte att läsa tre eller fem år till. Jag sökte en master på Chalmers också, men kände att då hade jag bara fått spetskompetens, inte breddat mig. Och när det gäller yh-utbildningar känns det som att företagen modulerar utbildningen efter vad de vill ha.

Vad skulle du säga till någon som är intresserad av att gå den här utbildningen?

– Två år går jättefort, det är inget att tänka på. Bara gör det.