Svårt att välja utbildning? Gå på magkänslan! – NBI/Handelsakademin

Hur ska man egentligen tänka när man ska välja utbildning? Ja, det beror på vem man frågar. Vissa väljer efter hur stor efterfrågan är på arbetskraft i yrket, några vet precis vad de vill och andra frågar runt och får goda råd.

Malin Nilsson i Luleå hade ingen aning om vad hon ville jobba med när hon gick sitt sista år på gymnasiet, så hon valde att gå T4 (termin 4) för att få tid att ta reda på vad som fanns.

 

Under sin fjärde termin läste hon Samhällsbyggnad och miljö och fick tillfälle att göra praktik på ett konsultföretag. Först var hon på Väg och Vatten, men när hon sedan gick vidare till Konstruktion hände något.

– Jag fick upp ögonen för konstruktion – det kändes som ett yrke jag kunde tänka mig. Det jag kände mest var magkänslan, det kändes rätt helt enkelt. Som person tycker jag det mesta är intressant, men jag kände att konstruktion är något jag skulle kunna jobba med under längre tid.

Konstruktion, det låter som om det är mycket matte?

– Nej, det är inte jätteavancerad matte. Det handlar snarare om att ha förståelse för formlerna och hur de hänger ihop – att ha det ”tänket”.

Det ena ger det andra, och nu läser Malin sitt första år till Byggnadsingenjör digitalt byggande på NBI/Handelsakademin i Luleå.

Hur känns det nu när du läser en YH-utbildning till Byggnadsingenjör

– Det känns jättebra! En anledning till att jag valde YH är praktiken – det är jättebra att få komma ut och se vad man gör i yrkesrollen och man lär sig så himla mycket.

 

Varför valde du en YH-utbildning?

– Dels var det för praktiken – jag vill gärna komma ut på en arbetsplats. Sen är det ju två år istället för fyra eller fem år. Kortare tid och chansen till att få jobb är stor.

Hur känns det att plugga på Yrkeshögskolan jämfört med gymnasiet?

Jag tycker det är bra för att vi läser en kurs i taget. Det gör att vi får gå helhjärtat in i ett ämne och då blir det lättare att koncentrera sig.

Byggbranschen vill gärna attrahera fler kvinnor i till en tidigare mansdominerad bransch. Hur många tjejer är ni i klassen?

– Vi är faktiskt hälften av varje! Kul, annars är det ganska vanligt att det är många killar och få tjejer.

Hur hittade du till NBI/Handelsakademin?

– Jag visste om att ni fanns för jag var på Öppet Hus hos er förra året.

En av fördelarna är ju LiA (Lärande i arbete). Hur tänker du kring den

– Jag ska få vara på Norrbottens byggprojektering. Jag tog kontakt med dem via mejl för att kolla om det fanns möjlighet De har hållit i en kurs i konstruktion på skolan, så de har varit hos oss men jag har inte varit där ännu.

Vad har du för förväntningar på praktiken?

– Det ska bli spännande! Vi kommer ju att få en uppgift att lösa under praktiken också som jag har förstått det.

Har du undersökt möjligheterna att få jobb efter utbildningen?

– Detta är en utbildning som olika företag har skapat tillsammans för att det är något som behövs, så det känns som att det kommer att gå bra. Jag har två äldre syskon som också läst YH och de fick jobb efter utbildningen.

Då önskar vi lycka till med utbildningen och din första praktikperiod!