AI hjälper dig skapa ditt eget universum – NBI/Handelsakademin
Inspiration

AI hjälper dig skapa ditt eget universum

Av 1 mars, 2021januari 25th, 2023No Comments

Det är inte bara Elon Musk som satsar på AI, och det är inte bara i USA och Kina det händer.

– Det kanske blir en kreativ AI från Sverige som skriver nästa Sagan om Ringen eller Harry Potter? Tillsammans med en helt ny generation av storytellers och game designers såklart. AI kommer att finnas överallt runtomkring oss, säger André Hedetoft på Stjärnstoft Studios i Malmö.

 

André Hedetoft på Stjärnstoft Studios bygger något som inte finns ännu.

Vi ringer upp för att prata AI och programmering, varför han valt att engagera sig i utbildning Objektorienterad programmering med AI-kompetens och vad han tror om framtiden.

Hej André! Vad gör ni på Stjärnstoft Studios?
– På Stjärnstoft bygger vi just nu ’Sparks’. En no-code game creation plattform som drivs av vår ”Creative AI Engine”. Enkelt beskrivet så kan ’Sparks’ kan på ett sätt liknas med YouTube eller TikTok, fast för spel, för en helt ny generation av storytellers och game designers. Det finns tre miljarder spelare i världen. Vad skulle hända om de kunde skapa sina egna spel, bara genom att bara ha en konversation med vår kreativa AI?

Vad har du för bakgrund?
– Jag kommer från film och tv; jag har utvecklat tv-serier och skrivit manus. Så jag är storyteller i grunden, men jag har alltid haft ett stort intresse för programmering och AI. Jag är Storytellern som blev Game Designer som blev AI Engineer.

Hur fick ni idén till Stjärnstoft Studios?
– Vi såg två trender som födde en ’Spark’. Spelbranschen har idag har vuxit till en $150 miljarder dominerande kraft med intäkter två gånger större än film-, tv- och musikindustrin tillsammans. Spelarna som vuxit upp på Minecraft och Fortnite går nu vidare till nästa generation av games som är spelar drivna, väldigt kreativa och extremt sociala. Samtidigt så såg vi att för första gången i mänsklighetens historia började det fält av AI vi jobbar mest inom, Natural Language Processing, mogna och bli så potent att det faktiskt går att använda som ett kreativt verktyg. Vi med vår mänskliga förmåga styr och sätter ramarna och sen bygger AI vidare på det du gjort. En kreativ superkraft helt enkelt.

Du sitter i ledningsgruppen för utbildningen OPA. Varför har du valt att engagera dig i den utbildningen?
– Av olika anledningar. Det vi håller på att bygga finns inte. Det är en kombination av många olika teknologier. Vi måste börja föreställa oss den världen vi vill bygga och där tror jag starkt på att vi kommer att behöva nära kontakt med nyutexaminerade som ger oss nya idéer och som ser på saker på nya sätt. En annan anledning är programmen som kombinerar OOP, Frontend med AI-kunskap, vilket jag ser är en otroligt spännande kombo. Det föder helt nya idéer som vi kommer kunna använda i framtiden.

Vad skulle du säga till en person som frågar varför man ska gå den här utbildningen?
– Du skaffar dig ett mindset – hur du kan prata med maskiner med hjälp av kod. Du får en bred förståelse för AI, en bredd inom programmeringstänk och du lär dig lösa svåra problem genom programmering. Så jag skulle säga att du kan göra nytta i vilken bransch du vill. Kombinationen din erfarenhet, dina kunskaper från utbildningen och den framtid du vill bygga avgör vad du gör i slutändan. Det kommer att finnas massor med jobb och massor med problem att lösa, och för det behövs massor med nyfikna, drivna och kreativa människor.

Det satsas stora pengar på AI runtom i världen. Vilka branscher har kommit långt i utvecklingen?
– Jag skulle säga alla branscher. Just nu är världen lite i en guldrush av AI och det används flitigt som uttryck. Men det kommer inte dröja länge innan vi slutar prata om AI som AI och istället tar det för givet som en naturlig del i princip alla branscher, produkter och lösningar. Till och med film, tv och spelbranschen. Som sagt, det kommer att finnas överallt runtomkring oss.

Ser du några farhågor med AI?
– Som med all teknologi som har en fantastisk potential finns det alltid risk för missbruk. AI är inget undantag. Det blir vad vi väljer att göra med det. Stjärnstoft Studios existerar eftersom vi tror på att innan vi kan bygga den värld vi vill leva i, måste vi föreställa oss den. Så jag tror och arbetar varje dag för att AI ska bidra till en ljus och spännande framtid.

Tack för din tid, André! Vi hoppas få vara med och skapa vårt eget universum mer er i framtiden!