Vad händer efter 4G? – NBI/Handelsakademin
InspirationIT & TechPartnersProgramUtbildare

Vad händer efter 4G?

Av 11 maj, 2021april 29th, 2024No Comments

Låt oss, på en väldigt basic nivå, ta reda på det ihop.

1G, 2G, 3G, 4G, 5G (och snart även 6G) kan beskrivas som ett alternativ till Wi-fi. Men det visste du ju egentligen redan, om du tänker på det. Antingen har du kopplat upp dig till Wi-fi eller till 4G. Tänk dig att du istället för en liten mottagare som ni har för ert Wi-fi hemma, så står det stora celltorn runtom i Sverige (och Världen såklart) som skickar och tar emot signaler och gör det möjligt för oss att vara konstant uppkopplade. Som ett stort, kraftigt och utbrett Wi-fi. Varje gång vi byter upp oss, från 4G till 5G nu till exempel, så måste vi sätta ut ny hårdvara för att kunna sprida den nya teknologin, vilket gör utvecklingen både kostsam och tidskrävande.

För att ta reda på vad som händer efter 4G måste vi först backa tillbaka och tänker efter vad som fanns innan. Du kanske kommer ihåg när 4G kom? Eller så kanske du tillhör de flesta av oss som inte riktigt reflekterat kring det. Helt plötsligt var allt bara starkare, snabbare och snyggare. Mobilspelen gick från tic-tac-toe till att påminna mer om spel som tidigare endast varit tillgängliga för dem med ordentliga, stationera datorer. Men 4G tog den möjligheten och placerade den, fint paketerat i våra smartphones, vilket i sin tur skapade en ny plattform för företagsamhet. Från datorn eller gatan och in i din hand, tillgänglig för dig 24 timmar om dygnet. TikTok, instagram, Uber, Kry, Candy Crush, och among us är alltså endast möjliga för att vi tog fram och etablerade 4G.

Så, vad är 5G då?

Jo, 5G är nästa generations version av 4G. Det är nästa steg. Snabbare, mer komplext och framför allt: inte riktigt på plats ännu. Med tanke på hur 4G vände upp och ner på affärsvärlden så kan man bara föreställa sig vad 5G kommer göra. Ett par saker som jag har sett att företag världen över redan använder det till är att virtuellt bemanna olika typer av fordon. Det vill säga, du kan sitta i Malmö och från din kontorsstol köra en lastbil i Nigeria. Videos på operationer (på bananer, inte människor) där kirurgen befinner sig tusentals mil från platsen cirkulerar på olika sociala plattformar. Det är svårt för många av oss att ens tänka tanken, men föreställ er så mycket snabbare 4G var än 3G, och nu bygger vi färdigt 5G med dagens teknologi, dessutom..

När man väl börjar tänka på det så får i alla fall jag svårt att ens föreställa mig en industri som inte kommer bli påverkad av introduktionen av 5G på marknaden. Transport, produktion, sjukvård och till och med skolan kan alla bli mer effektiva, vi vet bara inte exakt hur ännu. Och är inte det halva tjusningen med det? Vi vet inte hur världen kommer se ut om fem år, men vi kan anta att den kommer vara något helt annorlunda än det vi ser i dagsläget..

Om du vet, eller tror att det är något du skulle vilja arbeta med, så gör dig själv en tjänst – hoppa på spåret och plugga IT, Handelsakademin har en bred variation på olika typer av utbildningar inom tech och jobbar nära marknaden. Det vill säga, om affärsvärlden ändrar sig, gör vi det med! Så vad händer efter 4G? Berätta för oss..

Agnes arbetar på Extrapreneur i Malmö, ett bolag som ständigt har örat mot marken och har därför en god uppfattning om var IT-branschen är idag och vart den är på väg. Agnes är dessutom engagerad i olika techprojekt i regionen så som tjejer som kodar och håller även föreläsningar i karriärstrategi för utvecklare. Hon själv har kodning som hobby, men har valt utvecklare framför utveckling som arbete.