Det blir nästan aldrig som man tänkt – NBI/Handelsakademin
GöteborgInspirationIT & TechProgramStuderande

Det blir nästan aldrig som man tänkt

Av 27 april, 2022april 29th, 2024No Comments

Det finns dom som planerar allt in i minsta detalj. Och sen finns det andra som tar livet lite mer som det kommer. Men oavsett hur man tänker och gör, blir det sällan som man tänkt. Ett levande exempel på att det kan bli mycket bättre är Cassandra, som började i bageribranschen och snart är färdig Frontend. Allt tack vare kärleken.

Hej Cassandra! Du är på sista praktikperioden och är färdig Frontend nu till sommaren. Hur känns det?

– Det stämmer. Jag är på ett logistik företag, på Engineering avdelningen, och jag har en anställning där om jag vill, så det känns bra. Jag ska sätta mig ner med chefen när han kommer tillbaka från sin resa.

Grattis! Vad kan du berätta mer om företaget?

– Det är ett fantastiskt företag med en härlig, familjär känsla. Här är man inte en i mängden, man blir sedd. Så det känns jättebra att få ett erbjudande om att stanna. Vi är ca 50 pers här på huvudkontoret i Sisjön i Göteborg och finns också i Rumänien, Polen och Turkiet. Vi har rekryterat 3-4 personer bara på min avdelning under mina praktikperioder – en utvecklare från Ukraina, en senior Frontend och någon mer.

Vad gjorde att du sökte till utbildningen till Frontend?

– Det är rätt komiskt faktiskt. Jag är från Skåne som du hör och jobbade i bageribranschen. Men så träffade jag min sambo, så jag packade väskan, sa upp jobb och lägenheten och flyttade upp till Göteborg 2019 för kärleken.

Jag fick jobb på bandet på Volvo lite då och då och hade inga tankar på att börja plugga, men under tiden dök det upp ett annat jobb som ekonomiassistent, och plötsligt satt jag där och hanterade miljonbelopp. Sen kom coronan, så jag fick tyvärr gå efter en månad och fick söka nya jobb och fick napp hos Elgiganten.

Men medan jag sökte satt jag också och kollade på utbildning, men jag hade ingen aning om till vad. Jag gillar design och färger, och min mosters man är chef för ett gäng utvecklare och förklarade att inom programmering finns bra jobb, dom skriker efter en. Han tipsade om Frontend, och jag sökte NBI/Handelsakademin eftersom ni erbjöd mig att gå en kurs i Programmering 1.

Så jag hann bara vara på Elgiganten i en månad när jag fick besked om att jag kommit in på utbildningen. Jag minns att jag tänkte att jag får chansa, det är bara att köra. Så jag pratade med chefen och fick behålla jobbet. Så jag har jobbat 50% och pluggat 100%. Det har varit tufft, men det har funkat. Och nu har jag ju fått kvittot på det – min anställning.

Vad har varit roligast under utbildningen?

– Framförallt att få lära sig något helt nytt. Några i klassen har ju jobbat med programmering tidigare, men jag hade inget i bagaget. Det har varit en rolig men svår resa. Nu kan jag både designa en hemsida och bygga upp den från grunden.

Varför valde du att söka till en yh-utbildning?

– Jag sökte bara yrkesutbildningar. Jag var skoltrött men tänkte att två år känns okej, och jag gillade att man får vara ute och testa på det under praktiken. Och man får ju jobb, så det är verkligen win-win för både företag och studerande. Jag har gjort båda mina praktikperioder på samma företag och man hinner bli formad på 6 månader.

Vad skulle du säga till någon som är intresserad av att gå den här utbildningen?

– Är du intresserad av programmering, ska du definitivt välja NBI/Handelsakademin. Du behöver inte vara intresserad av design för att läsa till Frontend. Vi pratar ju mycket med varann i klassen, vi är väldigt sammansvetsade, och många av mina kursare är mer intresserade av programmering än av design. På större företag finns ju de mer specialiserade rollerna som UX, UI, och både Frontend och Backend, men på mindre företag finns ofta bara  fullstack.

Tack, Cassandra för att vi fick prata med dig och lycka till på nya jobbet!